Održana Zlatna harfa u Slavonskom Brodu i Petrijevcima

Održana Zlatna harfa u Slavonskom Brodu i Petrijevcima

Smotra dječjih crkvenih zborova Brodske regije  – Zlatna Harfa, 36. po redu, održana je u subotu, 22. travnja 2023., u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu pod geslom “Divan je Bog u svetim svojim”. Program je u župnoj crkvi započeo misnim slavljem koje je predvodio domaći župnik i dekan preč. Tomislav Ćorluka. Uz vlč. Andriju Đakovića, prijašnjeg župnika te župe suslavili su župnici: Anđelko Cindori, Josip Matanović, David Sluganović, Robert Farkaš i Krunoslav Karas. U prigodnoj homiliji dekan Ćorluka dječici je poručio kako oni svojim pjevanjem najbolje služe Gospodinu. „ Isplati se služiti Gospodinu. Vaš najvažniji nastup je nastup na misi, jer tada svojim pjevanjem slavite Gospodina. Zato je važno pjevati iz srca, osluškivati jedni druge. Pjevanje povećava našu radost, ujedinjuje nas,  jača našu vjeru koju smo pozvani svjedočiti u svom konkretnom životu“, neke su od dekanovih poruka dječici. Njima i njihovim voditeljima zahvalio je na svem trudu i ljubavi koji ulažu u život svojih župnih zajednica.

Dvjestotinjak dječice svojim je zajedničkim pjevanjem doista uveličalo misno slavlje na kojem su sudjelovali i njihovi roditelji. Poslije mise slijedio je drugi dio programa u kojem su s jednom pjesmom, kojom su opjevali zaštitnike svoje župe, a među kojima je bilo i onih koje su napisali voditelji zborova ili  sama dječica, nastupili dječji zborovi iz sedam župa. Kao domaćin prvi je nastupio zbor župe Bezgrješnog Srca Marijina – Budainka,  a potom zborovi župa; sv. Dominika Savija – Kolonija, sv. Nikole Tavelića-Jelas,  Uznesenja Blažene Djevice Marije- Vinogorje, sv. Leopolda Manidća – Mikrorajon, Gospe Brze Pomoći te zbor župe sv. Mateja Evanđelista – Garčin.

Naglasivši kako je cilj Zlatne harfe promoviranje liturgijske glazbe i njegovanje zajedništva, organizatorica Zlatne harfe za Brodsku regiju s. Ankica Tomas zahvalila je djeci, njihovim župnicima i voditeljicama, koji su s njima nazočili na tom susretu. Dekan Ćorluka prigodna je priznanje uručio članovima svakoga zborova i njihovim voditeljicama. U ugodnom druženju susret je nastavljen uz zajednički objed u župnom dvorištu. B. Lukačević

Istoga dana u Župi sv. Petra apostola u Petrijevcima, održana je Zlatna harfa Donjomiholjačkog i Valpovačkog dekanata. Na susretu su sudjelovali zborovi iz župa Donji Miholjac, Valpovo, Petrijevci, Koška i Viljevo. Misno slavlje predvodio je vlč. Matej Glavica, domaći župnik. U prigodnoj propovijedi okupljenoj djeci približio je i protumačio Evanđelje kroz kratke nagovore i prikladno odabrane refrene crkvenih pjesama koje su djeca s njim rado pjevala.

Za svetu misu odabrane su liturgijske skladbe, koje su djeca lijepo uvježbala i skladno pjevala. Uz to posebno je dojmljivo bilo što su djeca nepromjenjive dijelove mise pjevala na latinskom jeziku. Nakon svete mise uslijedio je revijalni dio Zlatne harfe u kojem je svaki zbor otpjevao jednu skladbu svecu, zaštitniku župe iz koje dolazi, i jednu skladbu po izboru. Za sudjelovanje na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi s. M. Kristijana Kolić, povjerenica za Zlatnu harfu Đakovačko-osječke nadbiskupije, svakom je zboru dodijelila Priznanje, a vlč. Matej Glavica uručio je zbirku pjesama „Uzmi me za ruku“. U zbirci su sakupljene i tiskane pjesme skladane za susrete Zlatne harfe povodom 35 godina održavanja. Nakon svečanog dijela, uslijedila je okrjepa koju su pripremili vrijedni domaćini. Susret bogat duhovnim programom, druženjem, raznovrsnim igrama i finim slasticama djeca će još dugo pamtiti. Melanija Kopić

Preuzeto s: https://djos.hr/zlatna-harfa-u-slavonskom-brodu/