Održana zlatna harfa 2018. godine

Održana zlatna harfa 2018. godine

Zlatna harfa Zadarske nadbiskupije, smotra dječjih župnih zborova, održana je u subotu 21. travnja 2018. u katedrali sv. Stošije u Zadru. Tema ovogodišnje Harfe je ‘Dođite, kličimo Gospodinu!’ iz 95. psalma ‘Poziv na Božju hvalu’. Nastupilo je oko petsto djece iz dvanaest zborova, s jednom pjesmom koju su izvukli iz košarice i još jednom pripremljenom. To su župa Rođenje BDM iz Benkovca s voditeljicom s. M. Leopoldinom Đurić (pjesma: Kirie eleison), Sv. Roko iz Bibinja (voditeljica s. Anica Marija Cvitković, pjesma Agnus Dei), Sv. Stošija, Biograd (s. Anka Špralja, Kliči Bogu sva zemljo), Sv. Mihovil, Galovac (Marija Burčul, Dođite, kličimo Gospodinu I.), debitanti na Harfi, Sv. Luka, Kolan (Martina Šupraha, Ja sam s vama), Uznesenje BDM, Pag (Antony Buljanović i Sanja Dobrijević, Dođite, kličite Bogu svom), Sv. Petar, Ploče (Lucija Stipčević), Sv. Josip, Plovanija (Nataša Pirc, Dođite, kličimo Gospodinu II.), Bezgrešno začeće BDM, Puntamika (s. Marija Beroš, Dođi, Gospodine!), Sv. Ante, Smiljevac, (Ivana Knežić i Iris Vicković, Sanctus), Presveto Srce Isusovo, Voštarnica (s. Beatrica Bakić, Dođite, kličimo Bogu svom) i Kraljica mira, Zemunik (s. Vladislava Terzić, Dođi k nama, Obećani).

Program tijekom Harfe prigodno je vodio mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. Sudionike Harfe nazvao je ‘raspjevani Katekizam’, raspjevanim navjestiteljima silnih Božjih djela i njegove vječne ljubavi prema ljudima, koji pjevanjem na misi očituju što kršćani vjeruju. „Glazba može i treba uzdizati narav k Bogu. Za Židove i kršćane pjevanje i glazba imaju karakter, značenje odgovora. Odlučujuće je temeljno iskustvo: Bog je dobar! Vjernici doživljavaju Božju milost i vjernost u njegovim velikim djelima: u stvaranju, sklapanju Saveza, u pozivu na obraćenje, ponuđenom oproštenju, pomirenju, u Božjem obećanju. Čitava povijest vodi do cilja, ispunjenje u slavi. Židovi i kršćani pjevaju jer su dirnuti u nutrini bezuvjetnom Božjom naklonošću. Ispravno shvaćenom pjevanju i muziciranju zato pripada određeno mjesto u spasenjskom dijalogu između Boga i čovjeka, Stvoritelja i stvorenja, Spasitelja i spašenoga. Inicijativa počinje uvijek od Boga! Ona izaziva divljenje i ta zadivljenost povezuje zadivljene“ rekao je don Gašpar, istaknuvši da je pjevanje kao izričaj te zadivljenosti istovremeno verbalno i neverbalno očitovanje. „Verbalno jer se doživljena velika djela Božja daju pripovijedati, a neverbalno jer se zadivljenost ne može izraziti u riječima. Verbalne i muzikalne komponente zajedno optimalno djeluju. Pjevanje je zajednički izražajni oblik saveza – vjere. Oni koji pjevaju pokazuju kome vjeruju, što vjeruju i kako vjeruju. To vrijedi za Stari i Novi Savez, za cijelu povijest spasenja. Boga treba slaviti i njemu zahvaljivati, jer njegova milost traje vječno. Vječna je ljubav njegova“ poručio je don Gašpar.

Naglasivši da psalmi i pjesme u spisima oba Zavjeta svjedoče da su Židovi i kršćani pjevni narod, don Gašpar je rekao da vjerskom posvjedočenju treba izričaj autentičnosti, istinitosti. Zlatna harfa tome uvelike pridonosi, u bogoslužju njegujući i pjevajući liturgijske pjesme. „Blagdanske i slavljeničke pjesme za cijelu crkvenu godinu naviještaju što se ostvaruje u vjerovanju i slavi velikih Božjih djela“ rekao je don Gašpar. Čestitao je i izrazio veliko priznanje i zahvalnost pjevačima i njihovim voditeljima, za njihovo postojano vježbanje i učenje liturgijskih pjesama, za redovito sudjelovanje pjesmom na nedjeljnim i blagdanskim misama u njihovim župama.

Prije nastupa zborova, svečano misno slavlje u zadarskoj katedrali predvodio je fra Stipica Grgat, pročelnik Povjerenstva za Zlatnu harfu. Dolazak fra Stipice u Zadar bio je veliki dar i podrška tom susretu. Fra Stipica je ohrabrio djecu govorom o daru vjere i prijateljstvu s Uskrslim Gospodinom. Pohvalio je zadarsku Zlatnu harfu istaknuvši da na njoj djeca pjevaju

liturgijske pjesme a ne bilo kakve šansone, za što se zalaže i fra Stipica kao povjerenik Zlatne harfe.

Don Gašpar je s velikom radošću pozdravio fra Stipicu Grgat zahvalivši mu na dolasku. Fra Stipica je član Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, rodom iz Otoka u Cetinskoj krajini. Profesor je glazbe u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju i voditelj Zbora crkve Gospe od Zdravlja u Splitu. Glazbeni je pedagog, skladatelj crkvene glazbe, skupljač glazbenog narodnog blaga. Skladbe koje je kao nastavnik skladao za gimnazijski mješoviti zbor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju objavljene su u zbirci „Pod križem ova mladost“ (2008.). Uglazbio je otpjevne psalme. ‘Jubilate Deo’ je njegova druga zbirka skladbi koju je 2009. g. objavio zbornik Kačić.

Pjevanjem za vrijeme mise dirigirala je Sanja Dobrijević, u orguljaškoj pratnji Antonija Buljanovića. Zaključna pjesma na kraju mise bila je ‘Zdravo, Zvijezdo mora’, a na kraju cijelog susreta djeca su u radosnom zajedništvu otpjevala ‘Ostani s nama’.

Zadarska nadbiskupija