Održana „Zlatna harfa“ 2017. u Banjoj Luci

Održana „Zlatna harfa“ 2017. u Banjoj Luci

B. LukaOvogodišnji susret dječjih zborova iz župa Banjolučke biskupije održan je u subotu, 13. svibnja 2017. godine u župnoj i samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskoga na Petrićevcu u Banjoj Luci. Premda u nešto manjem broju ove godine, oko 180 djece iz šest župa radosno je pjesmom slavilo Gospodina potaknuti geslom ovogodišnjeg susreta Kličite Bogu glasom radosnim.

Susret je započeo u 10.30 sati misnim slavljem koje je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki uz suslavlje župnika župe domaćina i ujedno gvardijana franjevačkog samostana na Petrićevcu fra Duje Ljevara i vlč. Marka Crnjka, župnika iz Glamoča. Na početku misnoga slavlja nazočne je pozdravio župnik domaćin fra Dujo Ljevar vidno ganut videći ovoliko djece u lijepoj novoizgrađenoj crkvi na Petrićevcu, jer ih toliko ovdje već odavno nije bilo. Podsjetio je da je Zlatna harfa na Petrićevcu održana prije 27 godina, 1990. godine, ali u onoj prethodnoj crkvi koja je tijekom nedavnog rata potpuno uništena. Zbog ratnih stradanja od 1992. do 2002. godine Zlatna harfa u Banjolučkoj biskupiji nije održavana. Od 2002. g. se redovito održava svake godine u jednoj od župa biskupije.

U propovijedi se Biskup Komarica obratio djeci prigodnim riječima prisjećajući se svoga djetinjstva kada je kao dječak rado dolazio upravo ovdje u svoju župnu crkvu i pjevao na misama. Podsjetio ih je da je danas blagdan Gospe Fatimske i da će papa Franjo u Fatimi proglasiti svetima dvoje djece, fatimskih vidjelaca.

Bilo je zaista lijepo čuti skladno pjevanje svih sudionika tijekom misnoga slavlja pod vodstvom s. Blanke Jeličić i instrumentalnu pratnju s. Damjane Kovačević. Posebno su lijepo mlade solistice pjevale otpjevni psalam, aleluja i pričesnu pjesmu.

Nakon misnoga slavlja slijedio je drugi dio susreta – pojedinačni nastup svakog zbora. Pjevali su po jednu pjesmu iz liturgijske pjesmarice Pjevajte Gospodu pjesmu novu, a druga je bila na ovogodišnju temu Zlatne harfe.

Nastupili su zborovi iz župa: Prnjavor – voditeljica Renata Boras; Ljubunčić – voditeljica s. Henrika Miškić; Glamoč – voditeljica s. Simplicija Šimić; Čuklić – voditeljica s. Nevena Cvitanović; Jajce – voditeljica s. Dubravka Dropulja i Livno – voditeljica s. Blanka Jeličić.

Na kraju je biskup Komarica zborovima predao priznanja za nastup i zahvalio voditeljima i pjevačima za trud koji ulažu u njegovanju liturgijskog pjevanja u svojim župama.

S. Damjana Kovačević