Održana smotra zborova Đakovačko-osječke nadbiskupije

Održana smotra zborova Đakovačko-osječke nadbiskupije

Prvi dio susreta i smotra crkvenih zborova Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu 15. listopada 2022. godine u Pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Nakon uvodne riječi voditelja Ureda za crkvenu glazbu mo. Ivana Andrića slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio kancelar nadbiskupijskog ordinarijata preč. Drago Marković. Uz župnika Anđelka Cindoria koncelebrirali su vlč. Josip Matanović, vlč. Robert Farkaš, vlč. Luka Ćosić, vlč. Krešimir Iljazović, i vlč. Blaž Jokić.
U homiliji je kancelar Marković promišljao o ljepoti, snazi i važnosti crkvene glazbe u životima vjernika, posjetivši kako je kršćanska zajednica u povijesti upravo kroz pjevanje ispovijedala svoju vjeru. „Budući svoje glasove kao vjernici posuđujete odnosno stavljate u sredstvo naviještanja Riječi Božje svjesni ste da vaše crkveno pjevanje nikada nije svrha sebi već je rođeno iz molitve, pobožnosti i vjere te uvijek naš odgovor na Božju ponudu ljubavi“, istaknuo je.
Govoreći o crkvenoj glazba, istaknuo je da je ona uvijek u službi naviještanja i davanja pohvale Bogu. „Kršćansko bogoslužje podrazumijeva zajedništvo, proslavljanje Crkve, anđeoskih korova i hodočasnika na putu prema Nebeskom Jeruzalemu. Ljepota svete glazbe počiva na analogiji, sličnosti ritmičkih i harmonijskih zakona svemira. Crkvena glazba nužno treba imati evangelizacijsku moć. Ona je izraz slave Božje i vjere čovjeka. Tko pjeva ne uljepšava liturgiju već je njezin sustvaratelj. Crkvena glazba je izraz i odraz Božje nazočnosti među nama ona je uzvišen govor Boga i čovjeka.
Pjevajući razvijamo osjećaj za sveto, lijepo, vrijedno i božansko. Neka sveta glazba u vašim kršćanskim životima bude poput skladno uštimane harfe posvećene Bogu. Tražite božansku glazbu prije svega u tišini svoga srca. Nastavite i dalje radosno zajednički prebirati Božje akorde njemu na slavu, a svima nama na posvećenje“, rekao je, između ostaloga, propovjednik Marković članovima zborova. Na kraju im je posebno zahvalio na njihovom trudu koji ugrađuju u crkvenu glazbu, za vrijeme koje odvajaju za probe, predanost, požrtvovnost i nesebičnu ljubav s kojom aktivno sudjeluju u životu župne zajednice te doista veličaju euharistijska slavlja.
Poslije mise slijedila je smotra na kojoj je s jednom pjesmom nastupilo devet crkvenih zborova: Župni mješoviti zbor „sv. Cecilija“ iz Donjeg Miholjca, zbor Župe Dobroga Pastira iz Đakova, zbor Župe sv. Petra i Pavla iz Osijeka, zbor Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije iz Valpovo, Pjevačko društvo sv. Josipa radnika iz Osijeka, zbor Župe sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije iz Dalja te zborovi triju župa iz Slavonskog Broda: zbor Župe Duha Svetoga, zbor Župe Bezgrješnog Srca Marijina i zbor Župe Gospe Brze Pomoći. Kancelar Marković svakome je voditelju zbora uručio zahvalnice.

ika.hkm.hr