Održana smotra crkvenih zborova otoka Brača

Održana smotra crkvenih zborova otoka Brača

Smotra 2Već tradicionalna smotra župnih zborova otoka Brača održana je u subotu 16. travnja 2016. u župi Gospe Karmelske u Bolu u organizaciji Bračkoga dekanata. Riječ je o smotri koja ima za cilj njegovanje liturgijskog pjevanja i tradicijske liturgijske glazbene baštine otoka. Poslije prošlogodišnje smotre u Nerežišćima ovogodišnja 5. smotra održana je u župi u kojoj je duhovna briga za tamošnje vjernike povjerena na upravljanje dominikancima iz samostana Sv. Marije Milosne, a u prigodi 800. obljetnice dominikanskoga reda.
Smotru je u nazočnosti brojnih posjetitelja otvorio zbor župe domaćina kojim su ravnale Franka Cvitanić i Marina Lalić. Nastupili su, zatim, zbor Krista Kralja iz župe Gospe Karmelske u Selcima, a poslije zbor Sv. Cecilije iz župe Gospe od Blagovijesti iz Milne.
Pučki pjevači iz Dola, jedinstveni na otoku po njegovanju glazbene tradicije, i to bez pratnje instrumenata, na ovogodišnjoj su smotri izveli pjesme “Spomeni se” i “Pogledaj Srce Isusovo”. Zbor gradske župe sv. Petra iz Supetra pod ravnanjem s. Blandine Rakarić nastupio je s pjesmama “Pobjedni dan slavimo” i “Tebe tražim”. Zbor Gospe Karmelske iz Nerežišća, vođen s. Albertom Maslač, predstavio se s pjesmama “Krist uskrsnu” i “Milosrdni kao Otac”, a u duhu Godine Božjega milosrđa. Jedan od brojnijih župnih zborova na otoku, Karmel iz župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima, otpjevao je pjesme “Dostojno jest” i “Divan je Bog” pod ravnanjem s. Silvane Jukić.Smotra Zajednički zbor sastavljen od župa Uznesenja Marijina u Sutivanu i Pohođenja BDM u Mircima na čelu sa s. Bernardicom Čalo nastupio je s pjesmama “Sa krša ovog” i “Kristov put”. Poslije nastupa zbora Sv. Nikole iz Gornjega Humca pod ravnanjem Marka Bauka, smotru župnih zborova zaključio je zbor Sv. Jeronima iz Pučišća. Taj je zbor gostovao iz župe koja će ove godine proslaviti 450. obljetnicu. Nastup toga zbora pod vodstvom s. Danijele Mihić pobrao je dugi pljesak nazočne publike.
U zahvalnoj riječi prior bolskoga samostana Sv. Marije Milosne o. Damir Šokić izrazio je radost što je ovogodišnja smotra upriličena u župi u kojoj dominikanci slave 800. obljetnicu dominikanskoga reda. U znak zajedništva i u ozračju uskrsne radosti brački su zborovi Majku Božju na kraju pozdravili zajedno pjesmom “Kraljice neba” na radost okupljenoga puka.

Ika.hr