Održan susret dječjih zborova – izbor misijske pjesme

Održan susret dječjih zborova – izbor misijske pjesme

Sudjelovalo je jedanaest dječjih zborova s više od 350 djece.

U organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine, 1. lipnja 2019. u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku upriličen je susret dječjih zborova – izbor misijske pjesme.

Ovaj susret dio je priprave za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019., kada se obilježava 100. obljetnica apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud. Inicijator ovoga projekta je Internacionalno generalno tajništvo Papinskog misijskog djela Svetog Djetinjstva na čelu sa s. Robertom Tramarelli. Ovakav i slični susreti održat će se u više od 150 zemalja svijeta. Iz spomenutog Tajništva zamolili su da se odabere misijska pjesma koja će predstavljati Nacionalnu upravu Papinskih misijskih djela i dotičnu zemlju. Audiovizualna snimka pjesme pobjednice poslat će se u Rim gdje će se snimiti CD pjesama pobjednica.

Kako bi se bilo moguće prijaviti za sudjelovanje na ovomu susretu – trebalo je ispuniti tri osnovna kriterija:
– pjesme trebaju izvoditi dječji zborovi
– skladba mora biti misijskog karaktera
– te biti otpjevana na jeziku zemlje iz koje dolazi i koju predstavlja.

Za susret u Travniku prijavilo se 11 župa iz svih bh. biskupija, tako da je sudjelovalo i 11 dječjih zborova s više od 350 djece.

Na početku nazočnima su se obratili mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH te vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, koji je vodio program.

Mons. Tunjić je okupljenima uputio srdačnu dobrodošlicu te podsjetio na inicijativu i sam značaj jednog ovakvog događaja koji je zapravo dio mozaika budući da u njemu diljem svijeta sudjeluje još 150 zemalja. „Vaši glasovi stopit će se s glasovima djece iz cijeloga svijeta, među kojima je toliko gladnih, bolesnih, obespravljenih, poniženih, s najnižim uvjetima za život i normalno odrastanje. Stoga upravo na ovaj način pjesmom širimo jedinstvo i univerzalnost Crkve. Izričemo svoje neslaganje zbog nepravdi koje se čine vašim vršnjacima i vršnjakinjama, izričemo svoju duhovnu povezanost i solidarnost, da i oni odrastaju kao druga djeca u svijetu, u boljim i ljudskijim uvjetima. Glas svakog od vas ovdje prisutnog bit će na zajedničkom CD-u na kojem će biti sve pjesme predstavnice, a koje će izdati Generalno tajništvo. I vaš glas bit će glas nade, ljubavi i potpore te zajedničke vjere u bolju budućnost za svu djecu, a tu sigurniju i bolju budućnost može dati jedino Isus Krist“, kazao je ravnatelj Tunjić te uputio zahvale dječjim zborovima, župnicima, zborovođama, članovima žirija, tehničkoj ekipi koja je snimila sve pjesme te upravi Sjemeništa. Na kraju je poručio: „Siguran sam da će ovo veličanje Krista prvog misionara ojačati našu vjeru i osposobiti nas za poslanje koje nam je dobri Bog podario. Neka ovaj susret bude natjecateljski, ali u duhu razumijevanja, povjeravanja, vježbanja u poniznosti i neka ojača našu vjeru“.

Potom su nastupili: dječji zbor župe Presvetog Srca Isusova Prozor (župa Prozor), koji vodi s. Marinela Zeko s pjesmom Misionari; Ljiljani Sv. Ante (župa Žepče), pod ravnanjem s. Slavice Tabak pjevali su Idi i kaži cijelom svijetu; Ilijini anđeli (župa Kruševo), predvođeni Nikolinom Tomić, Marijom Puce te Gabrijelom Kordić, također su izveli pjesmu Idi, kaži cijelom svijetu; Iuvenis (župa Rankovići), koji vodi Goran Puretić s pjesmom Isus zove; Sveti Franjo (župa Čapljina), predvodio je don Dragan Filipović s pjesmom Misionar; dječji zbor župe Tolisa (župa Tolisa), kojim ravna Magdalena Mišković uz pjesmu Bože moj dopusti mi; Sv. Mihovil (župa Prenj), koji vodi Božena Bošković s pjesmom Gladno dijete; Put ljubavi (župa Blagaj-Buna), vodili su župnik don Nikola Menalo, Dajana Puljić, Anđela Krajinović i Luka Pavlović s pjesmom Mesija je misija; dječji zbor župe Svih Svetih Livno (župa Livno), vodi s. Blanka Jeličić s pjesmom Idite bez straha; Plavi anđeli (župa Studenci), vode Marko Petković i Katarina Lauc s pjesmom Tamo gdje palme cvatu te dječji zbor Anđeli (župa Bistica), koji vodi s. Željka Lukač uz pjesmu Čuj, Isus zove, prenosi nedjelja.ba.

Svi su zborovi zajedno otpjevali poznatu misijsku pjesmu Tamo gdje palme cvatu, koja je odabrana da predstavlja BiH, a svaki pojedini zbor izveo je skladbu koju je prijavio, te su sve pjesme snimljene.

Među 11 prijavljenih pjesama, prosudbeno povjerenstvo, koje su činili: fra Emanuel Josić, gosp. Tonči Domazet te vlč. Kajinić, izabralo je najuspješnije: treće mjesto osvojio je zbor župe Livno; drugo mjesto zbor župe Čapljina, a prvo mjesto zauzela je župa Blagaj-Buna. Kao najuspješniji dobili su priznanja i simbolične nagrade, dok je svaki zbor dobio zahvalnicu za sudjelovanje, koje su dodijeljene i onima koji su pomogli u organizaciji.

Susret je završen zajedničkom molitvom na grobu sl. Božjega Petra Barbarića, a sudionici su u sjemenišnoj crkvi otpjevali i dvije poznate pjesme travničkog đaka p. Petra Perice: Rajska djevo Kraljice Hrvata i Do nebesa nek’ se ori. Na kraju je upriličen ručak za sve okupljene.

Spomenimo još kako je priprema za izbor misijske pjesme iznjedrila pet novih misijskih pjesama na hrvatskom liturgijsko-pastoralnom prostoru, a tri od njih su proglašene i najuspješnijima.

 

www.ktabkbih.net