Održan susret dječjih zborova Dubrovačke biskupije

Održan susret dječjih zborova Dubrovačke biskupije

U franjevačkom samostanu i crkvi sv. Jeronima u Slanom u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u subotu, 28. listopada, održan je susret dječjih zborova Dubrovačke biskupije na kojem se okupilo deset dječjih zborova s voditeljima. To su: dječji zbor „Lapadski anđeli“, dječji zbor župe sv.

 

Martina iz Žrnova, dječji zbor župe sv. Vlaha iz Janjine, dječji zbor župe Velike Gospe iz Rožata, vokalno-instrumentalni dječji zbor „Dominik“ župe sv. Josipa iz Vela Luke, dječji zbor župe sv. Pera Boninovo, „Nikolini“ dječji zbor župe sv. Nikole iz Cavtata, dječji zbor „Lanterna“ župe sv. Marka iz Korčule, dječji zbor župe sv. Križa iz Gruža i dječji zbor „Stope“ župe Svih Svetih iz Blata. Susret je započeo misom koju je predvodiodubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirali su župnik župe sv. Petra Boninovo don Ante Burić i župnik župe sv. Križa Gruž fr. Mihael Mario Tolj, a ispovijedao je župnik župe sv. Nikole Cavtat don Mato Karamatić.

U svojoj propovijedi biskup Uzinić uz pozdrave zahvalio je svima što su se okupili u velikom broju, domaćinu fra Ivanu Borasu što ih je ugostio ali i organizatorima te svima koji su pomogli u organizaciji kako bi ovaj događaj prošao u najboljem redu. Na temelju Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima (Ef 2, 19-22) mons. Uzinić je kazao djeci kako su i ona svojim glasovima dio Božje građevine, te da taj njihov glas ima svoju ulogu koja je također povezana s drugim glasovima.

Referirajući se na film „Kao na nebu“ u kojem se dirigent zbog srčanog udara vraća u svoje rodno mjesto u kojem preuzima mjesto voditelja župnog zbora, rekao je kako taj film nosi dvije poruke koju se odnose i na njih kako bi mogli biti pravi i cijenjen zbor. Prva poruka je da svatko od njih mora otkriti svoj glas, onaj koji im je Bog dao, te tako otkriti sebe i ono što Bog od njih želi. Druga poruka je da nakon svog glasa trebaju naučiti čuti glasove drugih i uskladiti se s njima, povezati. Objasnio je kako zbor ne funkcionira zato što svatko ima pojedinačan glas već zato što se ti glasovi udružuju i čine prekrasan zbor. „I svi se na više razina trebamo povezivati, nadograđivati i nadopunjavati. I trebamo paziti da se sami ostvarimo ali i pomoći da se drugi uspiju ostvariti. To je poruka koju smatram važnom za vas“, poručio je mons. Uzinić.

Za ostvariti sve rečeno dubrovački biskup im je kazao kako trebaju i moliti prije pjevanja kako bi na taj način svoje pjevanje stavili u Gospodinove ruke, te kako bi onda pjevanjem zaista mogli slaviti Boga. Poručio im je i kako putem svoga pjevanja trebaju omogućiti drugima unutar župnih zajednica, unutar društva, roditeljima, djedovima i bakama, prijateljima i prijateljicama da ih Isus dotakne, da im bude blizu.

Na kraju mise okupljene je pozdravio i pročelnik biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost Josip Mikuš. Zatim je uslijedila smotra dječjih zborova na početku koje je o povijesti samostana i franjevaca u samostanu rekao više gvardijan samostana Boras. Program je vodio framaš Roko Barišić, a svaki zbor je otpjevao po dvije pjesme.

Biskup Uzinić predstavnicima svakog zbora uručio je Uspomene, kao podsjetnik na ovaj lijepi događaj.

Bio je organiziran i ručak u dvorištu i vrtu samostana u kojem su djeca ujedno nastavila druženje uz prigodne igre i skeč koje su im organizirali animatori Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.

Nikša Sentić/Marija Đurović