Održan prvi od tri susreta Festivala sv. Cecilije Varaždinske biskupije

Održan prvi od tri susreta Festivala sv. Cecilije Varaždinske biskupije

sv-cecilija-varazdinska-biskupija

Tradicionalni Festival sv. Cecilije Varaždinske biskupije ove se godine, zbog većeg broja sudionika, održava u tri termina. Prvi susret mješovitih zborova Varaždinske biskupije, kojeg uz blagdan sv. Cecilije organizira biskupijski Ured za crkvenu glazbu sa svojim voditeljem mo. Anđelkom Igrecom, održan je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u subotu 12. studenog 2016. Za nastup na festivalu prijavilo se više od 40 zborova, a prvog dana nastupilo je njih 12, koji su u prvom dijelu glazbeno-molitvenog susreta sudjelovali u Službi večernje koju je predvodio preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu. U drugom dijelu susreta svaki zbor predstavio se s jednom skladbom posvećenom pokojničkom bogoslužju koje je središnja tema ovogodišnjeg festivala. Kao geslo ovogodišnjeg susreta organizator je stavio riječi “Njega ja ću kao svojega gledati” (Job 19,27). Sama tema posvećena je spomenu na ove godine preminulog mons. Blaža Horvata, dugogodišnjeg rektora katedrale, koji se s velikim angažmanom brinuo i radovao svemu vezanom uz crkvenu glazbu, a posebno se veselio susretima zborova.

Pozdravljajući okupljene, preč. Kopjar podsjetio je kako posebnoj ljepoti liturgije pridonosi liturgijsko pjevanje. Narav bogoslužja uvodi vjernike u svjesno, djelatno i potpuno sudjelovanje, tijelom i duhom, prožeto vjerom, nadom i ljubavlju, rekao je preč. Kopjar poručivši kako je pjevanje znak ushićena srca, kakvog je imao i pravednik Job. Posebno je pozdravio kandidate za primanje poslanja psalmista koji su prošli formaciju zajedno s mo. Igrecom te će na nedjelju Krista Kralja biti uvedeni u svoju službu kako bi dalje pridonosili i unapređivali liturgijska slavlja u svojim zajednicama. Potaknuo je okupljene na molitvu za zagovor sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i glazbenika, kako bi ih i dalje vodila u poniznosti i plemenitosti u svakom nastojanju pred licem Božjim.

Na kraju prvog dana festivala prigodne zahvalnice sudionicima uručili su biskup Josip Mrzljak i preč. Kopjar koji je poručio svakom pjevaču da sa susreta ponese u svome srcu zahvalu za predanost i posvećenost crkvenoj glazbi. Posebno je na brizi u vođenju crkvene glazbe na području biskupije zahvalio mo. Igrecu. Biskup Mrzljak izrazio je radost što je crkvenim glazbenicima drago sudjelovati na biskupijskom festivalu koji ove godine traje čak tri dana što potvrđuje da je u našim župnim zajednicama izražena snažna svijest o važnosti crkvene i liturgijske glazbe. Ovi susreti zasigurno su na vaše međusobno ohrabrenje i razmjenu iskustava te potvrđuju da je liturgijska glazba nešto neprocjenjivo, nepropadljivo i važno u crkvenom životu, rekao je biskup te na sve crkvene glazbenike, pjevače i njihove obitelji zazvao Božji blagoslov.

Jasminka Bakoš-Kocijan