Održan koncert „Tu es Petrus“ u Starome gradu požeškoga Kaptola

Održan koncert „Tu es Petrus“ u Starome gradu požeškoga Kaptola

Koncert klasične glazbe „Tu es Petrus“ održan je u predvečerje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 28. lipnja 2023., u još uvijek neuređenoj crkvi sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu nedaleko Požege.

Koncert je organizirao požeški Stolni kaptol sv. Petra, vlasnik Staroga grada. Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, kanonike, svećenike i brojne ljubitelje klasične glazbe, koncertu su nazočili i novoimenovani počasni kanonici Antun Prpić i Josip Klarić te požeško-slavonska županica Antonija Jozić i načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Nastupili su Komorni orkestar i Komorni zbor požeških glazbenika pod ravnanjem dirigenta Josipa Prajza. Solističke dionice otpjevale su sopranistice Josipa Lončar i Marija Ticl te tenor Mislav Lucić. Za klavirom je bila Elizabeta Marjanović, a za orguljama Mihael Mojzeš. Izvedena su sljedeća djela: Gabriel Fauré, Tu es Petrus; Albe Vidaković (obr. J. Prajz), Poglavara vrhovnoga; Antonio Vivaldi, Sovente il sole (iz opere Andromeda Libertà) i Koncert za dvije trube u C duru (allegro); Johann Sebastian Bach, Ich will nur dir zu Ehren leben (arija iz Božićnog oratorija), Dora Pejačević, Ave Maria; Tomislav Uhlik, tri marijanske pjesme (Zdravo Devica; O, Marija, Bogorodica; O, zmožna kraljica); Francesco Paolo Tosti, Ridonami la calma (preghiera); Giovanni Pierluigi da Palestrina, Sicut cervus; Vatroslav Lisinski, Cum invocarem; Josip Prajz (obr.), Mesija (On dolazi); Emilio Kutleša (obr. J. Prajz), Hvalospjev ljubavi i fra Zvonimir Pavičić (obr. J. Prajz), Gospodine, kome da idemo?

Na svršetku koncerta glazbenicima i slušateljima obratio se biskup Škvorčević. Kazao je kako su izvođači svojim muziciranjem pomogli da sv. Petar progovori u Starom kaptolskom gradu, gdje mu je od početka 13. stoljeća dodijeljeno mjesto da govori kao zaštitnik Zbornoga kaptola sa sjedištem u tom Gradu. Zahvalio je sv. Petru što je kroz taj koncert „progovorio posebnom snagom“, osobito posljednjom skladbom u programu, u kojoj su uglazbljene riječi što ih je izrekao Isusu Kristu: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga.“

Kazao je da su te uglazbljene Petrove riječi postale prodornije od onih koje je apostolski Prvak dignut u oblake izrekao na brdu Taboru nakon Isusova preobraženja: „Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice. Tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu!“

„Ipak, večerašnji nam je koncert pomogao da i mi s njime Gospodinu kažemo: ‘Dobro nam je biti ovdje u Starom gradu’, jer kad god se u njemu održava ovakav koncert, progovori ona duhovna snaga koja je ovdje prisutna već punih osam stoljeća“, rekao je požeški biskup. Dodao je još kako njima nisu potrebne tri sjenice, nego samo jedna, a to je obnovljeni ovaj Stari kaptolski grad, „kako bi nam sv. Petar mogao još snažnije govoriti na različite načine, uključujući i ovakve koncerte“.

Zahvalio je sviračima i pjevačima za ono što su na tom koncertu izveli, ne samo kao djela iz određene glazbene literature, nego ono što su iznijeli iz proživljenosti svoga duha. Kazao je da su osjetili da je kroz njihovo muziciranje progovorio onaj duh Isusove blizine koji je u toj crkvi prisutan od 18. stoljeća, ali i mnogo ranije u razorenoj crkvi sv. Petra iz 13. stoljeća koja je bila veća od sadašnje, kao i u onim crkvama iz još starijeg vremena, otkrivenima ovdje u Gradu prigodom nedavnih arheoloških iskapanja.

Zahvalio je i dirigentu Josipu Prajzu što je u suradnji s požeškim Stolnim kaptolom sv. Petra organizirao sedmi Petrovski koncert, uz potporu Općine Kaptol. Načelniku Pavičiću čestitao je Dan Općine i tridesetu obljetnicu njezina osnutka, kaptolačkom župniku Mariu Rašiću čestitao je svetkovinu župnog zaštitnika, članovima Stolnog kaptola, vlasniku Staroga Grada, na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem čestitao je svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika, a dvojici novoimenovanih počasnih kanonika čestitao je uvođenje u službu.

Izvor: https://pozeska-biskupija.hr/2023/06/29/koncert-tu-es-petrus-u-starome-gradu-pozeskoga-kaptola/