Održan godišnji susret zagrebačkih župnih i crkvenih mješovitih pjevačkih zborova

Održan godišnji susret zagrebačkih župnih i crkvenih mješovitih pjevačkih zborova

Godišnji susret zagrebačkih župnih i crkvenih mješovitih pjevačkih zborova koji se tradicionalno održava uz spomendan sv. Cecilije ove je godine ugostila župa Krista Kralja u zagrebačkim Krugama u subotu 19. studenog 2022. godine. Susret je tradicionalno organiziralo Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika.
Na susretu je sudjelovalo više od stotine pjevača, a zboraši su došli iz dvanaest župa Zagrebačke nadbiskupije. Uz zbor župe domaćina, iz zagrebačkih župa sudjelovali su zborovi sv. Ivana Apostola i Evanđelista iz Utrina, zbor „Marcus Crisinus“ iz župe sv. Marka Kreževčanina na Trešnjevci, Zbor „Crux“ sa Vukomerca, zbor župe sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, mješoviti zborovi „Anzelmo Canjuga“ i „Papa Dobri“ iz Dubrave, komorni zbor „Sv. Ivan Bosco“ iz Podsuseda te zbor župe sv. Ivana Krstitelja s Nove Vesi. Sudjelovale su i Klanjateljice Krvi Kristove sa Tuškanca. Pjevali su i zborovi izvan Zagreba: župni zbor Majke Božje Fatimske iz Lukavca, zbor „Anima Una“ iz župe sv. Antuna Padovanskoga iz Sesvetskih Sela. Zborsko je pjevanje na orguljama pratio Neven Boltek, univ. bacc. mus., a zagrebačkim je zborašima dirigirala prof. Jelka Bat.

Misno slavlje predvodio je doc. dr. sc. Ivan Dodlek, koji je u propovijedi povezao svetkovinu Krista Kralja, sv. Ceciliju i pjevanje zboraša. Okupljene vjernike ohrabrio je da s pouzdanjem gledaju prema uskrsnuću. Ljubav prema crkvenoj glazbi, darivanje talenta službi Gospodinu, te marljivost i ustrajnost u radu rezultirali su susretom na opće oduševljenje svih okupljenih. ”Iako smo trenutno na putu prema nebeskoj Crkvi, vjerujemo da je ovaj susret anticipacija nebeske raspjevane slave kojoj svi težimo i pjevanjem molimo.” – poručio je vlč. Dodlek. Vjerujemo da je veličanstveni pjev hodočasničke Crkve najljepši poklon tronu Krista Kralja.

Fotografije: Marino Erceg