Održan 11. međunarodni orguljaški festival „Ars organi sisciae”

Održan 11. međunarodni orguljaški festival „Ars organi sisciae”

Orguljaška baština Sisačke biskupije bila je tema 11. međunarodnog orguljaškog festivala „Ars organi sisciae” koji se od 4. do 9. svibnja 2017. godine održao u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Petrinji i Voloderu.

Kroz proteklih deset godina ovaj se festival svojim izvanrednim programom afirmirao kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao župe Sisačke biskupije na kartu svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, ovaj festival je proteklih godina donio i brojne izložbe, promocije nosača zvuka i znanstvene skupove posvećene očuvanju neprocjenjive orguljaške baštine ovog dijela Hrvatske.

I u drugom desetljeću djelovanja ravnatelj festivala Edmund Andler-Borić i producentica Valentina Badanjak Pintarić i ovoga su puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike.

Festival započeo je u četvrtak, 4. svibnja u Galeriji „Krsto Hegedušić“ u Petrinji otvorenjem izložbe „Orgulje Heferer“, posvećene radu ove orguljaške radionice te koncertom u petrinjskoj župnoj crkvi Sv. Lovre Branka Mihanovića na oboi, Edmunda Andlera Borića na orguljama i sopranistice Antonije Dunjko. U petak, 5. svibnja u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu predstavljen je novi nosač zvuka „Orgulje Sisačke biskupije – Voloder”, a zatim je i održan koncert na kojem su nastupili sopranistica Martina Klarić i orguljaš Mario Penzar. Bazilika sv. Kvirina u Sisku, u subotu, 6. svibnja, ugostila je mađarsku orguljašicu Agnesu Sztahuru, a u nedjelju, 7. svibnja u župnoj crkvi Sv. Martina, biskupa u Marinskoj Vesi koncert su održali sopranistica i gitaristica Nina Kobler i orguljaš Milan Hibšer. Na najvrjednijim orguljama ovog festivala, u ponedjeljak 8. svibnja, u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima koncert su održali orguljašica Ljerka Očić te sopranistica Ana Jembrek.

Festival je zatvoren misom zahvalnicom koju je u utorak, 9. svibnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa predvodio sisački biskup Vlado Košić, a animirao i nakon mise održao koncert Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

biskupija-sisak.hr