Nove orgulje u crkvi sv. Antuna u Korčuli

Nove orgulje u crkvi sv. Antuna u Korčuli

Blagdan sv. Antuna svečano je proslavljen 13. lipnja 2023. u župi sv. Marka u Korčuli gdje je na svečanom večernjem euharistijskom slavlju dubrovački biskup mons. Roko Glasnović blagoslovio novopostavljene orgulje. Orgulje su dar Ivane Radoš, rođene Dadić, koja ih je odlučila pokloniti crkvi sv. Antuna nakon smrti svog brata Ante u čijem su vlasništvu su do tada bile. Orgulje je restaurirao Zlatko Pavlinić iz Zagreba uz asistenciju Mihovila Depola iz Korčule. Vjernici su se u velikom broju okupili na misnom slavlju koje je započelo blagoslovom djece.

Biskup Glasnović je u propovijedi ispričao poznatu zgodu iz života sv. Antuna Padovanskog kada se svecu jednom ukazao mali Isus i priopćio mu kako on traži srca ljudi, pa i njegovo srce. Govoreći nadalje o životu sv. Antuna biskup je podsjetio da je on naučitelj Crkve, da je bio izvrstan propovjednik, najbrže proglašeni i svetac cijeloga svijeta, čudotvorac, a poznat je i po pronalasku izgubljenih stvari.

Nakon mise svi su se uputili u procesiji s kipom sveca oko crkve njemu posvećene. Misno slavlje završilo je udjeljivanjem blagoslova i ljubljenjem moći sv. Antuna.

S biskupom su koncelebrirali župnik i dekan Korčulanskog dekanata don Frano Kuraja, župnik iz Lumbarde don Vlado Markić, a asistirao je đakon don Tomislav Sikavica.

Župnik Kuraja je svima čestitao blagdan, a posebno onima koji slave imendan. Zahvalio je svima, a napose darivateljima orgulja i onima koji su ih restaurirali i postavili. Na ovaj način nova crkva u Korčuli koja je posvećena 2018. godine se polako popunjava sadržajima potrebnim za svečanija liturgijska slavlja.