Neupitne izvođačke kvalitete mladog orguljaša

Neupitne izvođačke kvalitete mladog orguljaša

Vrlo dojmljivim orguljskim koncertom don Ivana Urlića održanim u crkvi Gospe u Siti 19. kolovoza, nastavljeno je Podstransko kulturno ljeto. Mladi orguljaš od prošle godine pohađa poslijediplomski specijalistički studij orgulja na muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je i diplomirao, a završio je i studij na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je više crkvenih zborova i korepetitor Akademskog zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Koncert ispunjen mahom poznatim djelima bogate orguljske literature bio je potpuno primjeren trenutku i namjeni- brojno je slušateljstvo uistinu uživalo u nadahnutom izričaju mladog umjetnika.

Nedosegnutom majstoru kraljice glazbala, J. s. Bachu, pripao je veći dio nastupa. Veličanstvenom Toccatom i fugom u d- molu (BWV 565) Urlić je pokazao zavidno tehničko umijeće koje je uvijek bilo u službi umjetničke kreacije. Najpoznatijim stavkom iz Suite u D- duru br. 3 (BWV 1068), glasovitim Air, podario nam je istinski smiraj, blagost, spokoj- maštovitim izborom registara dočarao je toplinu gudača kojima je suita izvorno namijenjena. Koncertom u G-duru (BWV 592) upozorio je na svoje neupitne izvođačke kvalitete, ali i na vrijednost Bachova impozantna koncertantnog opusa posvećenog orguljama.

Ljupka sonata za orgulje hrvatskog enciklopedista i kapelnika splitske katedrale J. Bajamontija zablistala je posebno u središnjem stavku koji je zrcalio vokalnost kao prepoznatljivost Bajamontijeva instrumentalnog skladateljstva. Popularni Adagio T. Albinonija odavao je svu raskoš bogatog izričaja, istakli bismo impresivan harmonijski slijed koji zgusnutošću zvuka dovodi do vrhunca – u Urlićevoj izvedbi akord je istinski nositelj intenziteta.

Završetak je pripao francuskim majstorima orgulja, atraktivnoj Toccati iz Suite Gothique l. Boellmanna i vrlo ritmičnoj Canonnade C. Balbastrea.

Oduševljeni slušatelji glasnim su i dugotrajnim pljeskom izrazili odobravanje mladom umjetniku. Nedvojbeno, on više nije onaj koji obećava, on je tu s velikim nedvojbenim vrijednostima orguljskog muziciranja. S radošću i nestrpljenjem očekujemo njegove daljnje koncerte koji će na pravim orguljama zasjati u punini.

Prof. Tatjana Alajbeg