„Mysterium paschale“ u župi Svetog Križa

„Mysterium paschale“ u župi Svetog Križa

Glazbeno – meditativnom večeri „Mysterium paschale“ koja je održana u crkvi Svetoga Križa u nedjelju, 4. ožujka 2018. nastavljena je tradicija župe u Gružu da se u korizmenom vremenu kroz riječ i glazbu razmatraju Kristova muka i smrt.

Skladbe, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora ove župe, i tekstovi, koje je čitala Nike Nagy, prvenstveno su usmjereni na Isusov križ i sve ono što njegov križ vjernicima jest – utjeha, nada, svjetlost i radost.

Prisutni su bili u prilici čuti odlomke iz Evanđelja koji prate Isusov život od krvavog znoja u Getsemanskom vrtudo smrti na križu, razmišljanje pape Bendikta XVI. na temu psalma „Gospodin je pastir moj“, kao i zapisana viđenja blažene Katarine Emerich te religioznu poeziju hrvatskih pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i Josipa Pupačića.

Za glazbeni dio odabrane su skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antonina Dvoržaka, Šime Marovića, fra Bonaventure Dude, ali i dubrovačkih skladatelja Miha Demovića, Krešimira Magdića i Marije Grazio. Mješoviti zbor pod vodstvom prof. Marije Brčić izveo je: „Misao svijeta“, „Gospod Bog je pastir moj“, „Ave Verum“, „Na uljevoj tužnoj gori“, „Klanjanje Svetom Križu“, „Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista“, „Barjaci kreću kraljevi“, „Svjetlost Tvoja“, „Častimo Te Križu Sveti“ i „Otpočinut će duh moj“.

Ovogodišnji događaj dio je proslave 50. obljetnice utemeljenja župe Svetog Križa, a ujedno je i svojevrsna obljetnica djelovanja župnog zbora.

 

Marija Puhiera