Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita održao koncert u splitskoj katedrali

Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita održao koncert u splitskoj katedrali

SlikaU petak 29. travnja 2016. u 20 sati, na drugi dan devetnice sv. Dujma mučenika, Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita održao je svoj cjelovečernji koncert u splitskoj katedrali u čast svetog Zaštitnika. To je već drugi javni koncert u splitskoj prvostolnici otkako je zbor osnovan.

Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja u Splitu osnovan je 1994. godine. Sastavljen je od mladih vjernika, srednjoškolaca i studenata. Broji 80 članova. Osnovna zadaća toga zbora je pjevanje za vrijeme misnih slavlja nedjeljom i drugim blagdanima u crkvenoj godini. Zbog takova usmjerenja, zbor njeguje isključivo liturgijsku glazbu,unoseći u svoj repertoar djela iz svih stilskih razdoblja crkvene glazbe,od Gregorijanskog korala do suvremenih autora. U suradnji s komornim orkestrom Gospe od Zdravlja, zbor uspješno poseže za vrlo zahtjevnim partiturama crkvene glazbe. Uz redovito muziciranje u liturgijskim slavljima, zbor i orkestar svake godine priređuju nekoliko svečanih koncerata koji su uvijek toplo primljeni kako od publike tako i od stručne javnosti. Važno je napomenuti da je ovo najdugovječniji mješoviti pjevački zbor mladih u gradu Splitu, a s komornim orkestrom jedinstven je u Hrvatskoj.Zbor je do sada nastupao u domovini i inozemstvu.

Turnejama u domovini i inozemstvu polučili su potvrdu o sebi kao jednom od renomiranijih zborova te vrste. No najupečatljiviji doživljaj ostat će susret i nastup u Rimu pred Svetim Ocem, najprije Ivanom Pavlom II., a potom Benediktom XVI.

Godine 2014. Zbor je, zajedno s komornim orkestrom Gospe od Zdravlja dobitnik dviju prestižnih nagrada: nagrade Splitsko-dalmatinske županije i nagrade Grada Splita za unaprjeđenje zborskog pjevanja u Splitu i Županiji. Zbor mladih je do sada snimio nosač zvuka CD, a tiskao je i monografiju u prigodi dvadesete obljetnice svoga djelovanja.

Na koncertu su izveli sljedeće skladbe:

  1. J. S. Bach                           Nek hvaljen bude Bog
  2. P. Wagner                           Pjevajte Gospodinu
  3. G. Croce                             Cantate Domino
  4. F. Bernik                             Ave Maria
  5. L. van Beethoven                 O Sanctissima
  6. K. Odak                              Raduj se, Marije
  7. M. Frisina                            Jubilate Deo
  8. A. Vivaldi                             Cum Sancto Spiritu („Gloria“ – ulomak)

Dodatak: G. F. Händel              Aleluja (Oratorij „Mesija“ – ulomak)

franjevci-split.hr