Korizmeni koncert u Katedrali sv. Vida u Rijeci

Korizmeni koncert u Katedrali sv. Vida u Rijeci

Povodom 70. godišnjice Sjemeništa u Rijeci i 390. godišnjice isusovačke gimnazije i fakulteta u Rijeci u katedrali sv. Vida u Rijeci u nedjelju 2. travnja održan je program pod nazivom „Častimo te Križu sveti“. Program kakav do sada nije organiziran u riječkoj prvostolnici i koji je oduševio sve koji su do posljednjega mjesta ispunili riječku Katedralu organizirali su Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu, Povjerenstvo za  crkvena kulturna dobra i katedrala sv. Vida.

Riječka prvostolnica izgrađena je na mjestu gdje se nalazila mala jednobrodna crkvica posvećena istoimenom svecu, a isusovci su započeli graditi crkvu 1638., rekao je crkveni povjesničar doc. dr. sc. Marko Medved govoreći o povijesti Katedrale.

DSC_5794

Govoreći zašto je u središtu proslave korizmeni koncert, kao razlog je naveo da su isusovci svojim dolaskom dali zamah korizmenoj pobožnosti, onom što danas nazivamo pasionskom baštinom: čašćenju Čudotvornog raspela na glavnom oltaru, izgradnjom Kalvarije na brdu prema Kozali, uspostavom više bratovština itd.

U središnjem dijelu programa održan je meditativni koncert gregorijanskih napjeva Velikoga tjedna i korizmenog vremena te improvizacija na orguljama u izvedbi Milana Hibšera, prof. (orgulje), Riječkog nadbiskupijskog zbora, Zbora bogoslova, te maestre Andrejka Srdoč (dirigentica).

Mo. Milan Hibšer, slušajući skladbe koje izvodi Riječki nadbiskupijski zbor i Zbor bogoslova, improvizirao je obrađujući teme gregorijanskih napjeva preko različitih tehnika kompozicija: od srednjeg vijeka do današnjih dana. Izveli su sljedeće gregorijanske napjeve Čuj Stvoritelju milostiv, Pogledaj Gospodine, Evo drvo Križa, Križu sveti, Puče moj (HCK), Gdje je ljubav i prijateljstvo (GK/polif. G. Geraci), te Stala plačuć (GK/polif. G. Tartini). Maestro Hibšer izveo je i dvije skladbe iz orguljaškog repertorija i to skladbu: Preludium in g/Franz Tunder, te Vater Unser im Himmelreich / Georg Böhm.

Visokom umjetničkom doživljaju dodan je i duhovni karakter meditacijama koje je pripremio p. Vatroslav Halambek, SJ., a sveukupnu sliku zaokružilo je sudjelovanje obnovljene Bratovštine Čudotvornog raspela iz katedrale sv. Vida.

DSC_5788

Dugotrajnim aplauzom na kraju programa nagrađeni su organizatori i izvođači, dok je o cijelom programu rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci, vlč. dr. Marko Tomljanović kazao da moramo izreći zahvalnost na divnim trenucima koje su izvođači priredili publici. Govoreći o proslavi visokih jubileja istaknuo je da kad vidimo što je ostalo danas znamo da bez križa i Krista nema budućnosti jer ono nas vodi ka uskrsnuću. Izrazio je nadu, ali i potaknuo organizatore da se ne zaustave na jednoj izvedbi ovakvog programa, nego da isti postane tradicionalan u vremenu korizme.

Helena Anušić i Andrejka Srdoč