Korizmeni koncert Scholae cantorum gregoriana

Korizmeni koncert Scholae cantorum gregoriana

Schola cantorum gregoriana Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je korizmeni glazbeno-meditativni susret pod nazivom Dives in misericordia. Koncert korizmenih napjeva gregorijanske glazbene tradicije ugostila je crkva Svetog Martina, Vlaška 36 u petak, 22. ožujka 2024. godine. Korizma je vrijeme posta, odricanja, kajanja za grijehe i čišćenja puta koji nas vodi prema Gospodinu, a o tome najbolje progovaraju napjevi Svetopisamskih tekstova korizmenih nedjelja. Brojni prisutni imali su prilike svoje misli i vjerničke odluke usmjeravati na Boga bogatog milosrđem, Boga koji ozdravlja, liječi, pridiže i oprašta. Retrospektivno prisjećanje svih evanđeoskih izvještaja nedjelja korizme izvedeno je pričesnim pjesmama – communio koje su predstavljale Kristovo djelovanje kroz različite slike. Tekovina glazbenih točaka gregorijanskih melodija dijalogizirala je s narativnim točkama koje je krasnoslovio Ivan Marčić, student pete godine. Solističke dijelove napjeva izvodili su: Bruno Radešić, Amalija Štuban, Mihaela Lasić, Anđela Crnjac i Beatricija Barić, dok je cjelovečernjim koncertom ravnao Ivon Fabijanec, student diplomskoga studija Crkvena glazba – gregorijanika. Schola cantorum gregoriana djeluje pod umjetničkim i mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Katarine Koprek koja je zaslužna da je unificiranost zbora dosegla razinu pjevanja u kojoj izvođači zvuče kao jedno. Teškoća i kompleksnost izvođenja gregorijanskih napjeva često se banalizira i interpretira na pogrešne načine. Ovaj ansambl djeluje u sklopu redovitog nastavnog kolegija Interpretacija gregorijanskog pjevanja i kao takav jedini je ansambl koji njeguje profesionalno izvođenje gregorijanske baštine.

Na početku koncerta prisutne je pozdravio rektor crkve prof. dr. sc. Đuro Zalar izrazivši anticipirano oduševljenje susretom i dolaskom studenata baš u crkvu Svetog Martina. “Mnoštvo ispred mene, a to ste vi draga publiko, članovi naše crkve, studenti i profesori dokaz su da izvođenje žive glazbe doprinosi kulturnom uzdizanju naroda, usmjerava misli na uzvišenije stvari i održava društvenu, ali i vjerničku solidarnost. Neka nas ova sveta glazba još bliže usmjeri ka prvotnom Glazbeniku čiji smo instrumenti svi mi, svako prema svojoj mogućnosti” – poručio je dr. sc. Zalar.  Prof. dr. sc. Katarina Koprek u ime Instituta za crkvenu glazbu, a i u svoje osobno zahvalila je domaćinima i ukratko predstavila konceptualnu viziju same glazbene večeri koju su okupljeni pozdravili gromoglasnim pljeskom, uz želju da je ovakvih koncerata što više.

Članovi Scholae cantorum redom su: Ivan Madunić, Matija Đurašin, Tomislav Torbar, Kristijan Martinec, Ivan Marčić, Bruno Radešić, Ivon Fabijanec, Samanta Totović, Anđela Crnjac, Amanda Letica, Amalija Štuban, Mihaela Lasić, Matea Šipić, Beatricija Barić i Mirjam Uremović.