Korizmeni koncert Faroskih kantadura

Korizmeni koncert Faroskih kantadura

Uoči Druge korizmene nedjelje, u subotu 11. ožujka, Faroski kantaduri iz Staroga Grada na otoku Hvaru održali su korizmeni koncert u župi sv. Petra u Supetru na otoku Braču. Pod vodstvom Jakše Vranjicana nastupili su u crkvi Navještenja Marijina s koncertom “Za križem” sastavljenim od tradicijskih korizmenih napjeva iz Staroga Grada i Vrbanja. Svoj nastup započeli su ulaznom procesijom s napjevima Nedjelje muke Gospodnje, a zatim se predstavili s velikotjednim napjevima. Tako su, između ostaloga, izveli ulomak Muke Gospodina našega Isusa Krista po Luki, zatim napjev “Prosti moj, Bože”, “Plač Jeremije proroka”, a posebno se ističe njihova velikotjedna izvedba napjeva “Puče moj”. Treba istaknuti i izvedbu vrbanjskoga napjeva Gospina plača. Prije završnoga dijela pučki pjevači otpjevali su “Klanjajmo se tebi, Isukrste” uz poklon raspelu koje je za korizmenoga nastupa držao jedan od članova Faroskih kantadura. Ciklus velikotjednih napjeva Faroski kantaduri zaključili su izvedbom pripjevnoga psalma “Aleluja” iz liturgije Uskrsnoga bdjenja i napjeva “Tebe, Boga hvalimo”.
U zahvalnoj riječi dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković izrazio je radost zbog nastupa Faroskih kantadura u gradu Supetru. Podsjetio je kako su Faroski kantaduri izrasli iz liturgije Velikoga tjedna i slušajući te napjeve, preuzeli ih i naučili. Hvala što ste nam obogatili korizmu. Vaš nastup nam je približio doživljaj onoga predivnoga što je duša otočkoga čovjeka stvarala kroz stoljeća. Hvala vam što ste nam približili napjeve koji su se stoljećima ukrašavali, poručio je, uz ostalo, brački dekan.
U nedjelju 12. ožujka, Faroski kantaduri pjevali su na misi u obližnjoj župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima koju je slavio tamošnji župnik Jure Martinić. Poslije mise održali su kratki koncert s dijelom korizmenih napjeva, među kojima i napjeva iz Gospina plača koji se pjeva u cjelonoćnoj procesiji “Za križem” na Hvaru s Velikoga četvrtka na Veliki petak. Postirski župnik istaknuo je na kraju misnoga slavlja da su pučki pjevači iz Staroga Grada “izišli iz liturgije i srasli s liturgijom”. Ukazao je, pritom, na inicijatore okupljanja i brojne mlade članove među njima koji su, dodao je, bili ministranti u župama te tako zavoljeli i očuvali tamošnje pjevanje. Svoj su nastup na Braču pučki pjevači s Hvara zaključili pjesmom “Život svoj prikazujemo Bogu”.
Faroski kantaduri čuvari su bogate kulturne i crkvene baštine pučke glazbene tradicije Staroga Grada i otoka Hvara. U tijeku višegodišnjega organiziranoga djelovanja Faroski kantaduri održali su više od 140 nastupa u Hrvatskoj i svijetu. Osobito su poznati po napjevima iz pasionske baštine, a s tradicijskim korizmenim napjevima iz Staroga Grada i Vrbanja nastupili su u dvadesetak zemalja Europe i Amerike. Bili su sudionici i vodećih svjetskih festivala stare i sakralne glazbe.

ika.hr