Koncert zbora Splitski liječnici pjevači u crkvi Očišćenja BDM

Koncert zbora Splitski liječnici pjevači u crkvi Očišćenja BDM

Na koncertu kojim je zaključena proslava 150. obljetnice župne crkve u Dolu na Braču nastupili su splitska operna diva mezzosopranistica Nelli Manuilenko i nekadašnji prvak opere splitskoga HNK bariton Ratomir Kliškić

Koncertom zbora Splitski liječnici pjevači u crkvi Očišćenja BDM u Dolu na Braču, u subotu 11. lipnja, u toj je župi Bračkoga dekanata završena proslava 150. obljetnice župne crkve koju su tamošnji vjernici svečano obilježili 3. lipnja uz proslavu Presvetoga Srca Isusova. Gostovanje Zbora u Dolu organizirala je tamošnja župa posredstvom dr. stom. Ive Duževića. U pozdravnoj riječi mjesni župnik Marko Plančić izrazio je radost što je zbor Splitski liječnici pjevači mogao uzveličati proslavu jubileja župne crkve, podsjetivši da je taj zbor u Dolu održao koncert još 1998. godine. Zbor Splitski liječnici pjevači predstavio se dolskoj publici duhovnim pjesmama, a gosti koncertne večeri bili su mezzosopranistica Nelli Manuilenko koja je protekle godine proslavila 40 godina umjetničkoga rada i nekadašnji prvak opere splitskoga HNK bariton Ratomir Kliškić koji je također napunio 40 godina umjetničkoga rada. Hrvatsko-ukrajinska operna diva i primadona splitske opere Manuilenko nastupila je u izvedbi skladbi “Preghiera” P. Tostija i “Panis Angelicus” C. Francka. Nastup baritona Kliškića u izvedbi “Oče nas” Đ. Jusića i “Gospod Bog je pastir moj” A. Dvoraka izazvao je oduševljenje među posjetiteljima.
Splitski liječnici pjevači na kraju su izveli i dvije domoljubne pjesme, “Bože čuvaj Hrvatsku” i “Planula zora”. Zborom je ravnao maestro s Umjetničke akademije u Splitu Blaženko Juračić uz glazbenu pratnju Rozarije Samodol. U završnoj riječi dolski župnik zahvalio je splitskim liječnicima na prigodnom koncertu. Osvrnuo se i na njihovu profesionalnu brigu i skrb prema pacijentima, zahvalivši im prije svega na strpljivosti i svemu što čine kako bi olakšali patnje bolesnicima. “Crkva za vas moli i na vas misli”, poručio je župnik Plančić.
Osnivanje zbora Splitski liječnici pjevači inicirao je dr. Josip Žarkov na sastanku splitske podružnice Hrvatskoga liječničkoga zbora, a taj je zbor prvi nastup imao 18. ožujka 1989. u splitskome hotelu “Marjan” na tradicionalnome plesu liječnika. Zbor je tada imao četrnaest članova, a danas broji tridesetak liječnika s oko 470 održanih koncerata u zemlji i po svijetu.

ika.hr