Koncert zahvale sestara dominikanki o zatvaranju Jubileja 800. godina postojanja dominikanskoga Reda

Koncert zahvale sestara dominikanki o zatvaranju Jubileja 800. godina postojanja dominikanskoga Reda

image3U predvečerje Bogojavljenja, 05. siječnja 2017., u katedrali Svetoga Marka na otoku Korčuli održan je koncert zahvale sestara dominikanki povodom zatvaranja Jubileja 800. godina postojanja dominikanskoga Reda.

Predvečernji program u korčulanskoj Katedrali započet je izvedbom gregorijanskog napjeva, odnosno molitvenog vapaja, Divne’l nade što ga od smrti sv. Dominika do danas svakodnevno ponavljaju braća i sestre dominikanskoga Reda. Nakon pjesme prisutnima se prigodno obratila Časna Majka, sestara dominikanki Kongregacije svetih Anđela Čuvara, s. Katarina Maglica, OP. Sestra Maglica je, osvrnuvši se ukratko na bogatu i znakovitu povijest dominikanskoga Reda, istaknula kako su rođendani i obljetnice vrijeme zahvaljivanja za sve darovano no i trenutak susreta i vrednovanja prošlosti, preispitivanja sadašnjosti ali i stvaranja planova za budućnost. U tom smislu ova godina je za sve članove dominikanskoga Reda bila povratak na izvore ali i poticaj za budućnost da i mi Božju riječ slušamo, poslušamo i dijelimo, da Božja riječ po nama živi i raste. Upriličeni koncert tako je jedan od mnogobrojnih darova zahvalnosti Bogu i svima onima koji su čuvali i sačuvali bitnost dominikanskoga Reda, ali i poziv svima da nam se pridruže na putu kojim već osam stoljeća Red hodi.

image1-1Nakon pozdravnih riječi s. Katarine Maglica, OP uslijedio je koncertni program kroz koji nas je kratkim osvrtima na skladbe i orguljski repertoar vodila s. Dolores Matić. Koncert je bio podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu koncerta zbor sestara dominikanki, kojim je već tradicionalno ravnala s. Pavla Negovec, OP, izveo je pet skladbi: Veliki Oče; Majko ljubežljiva; Kolijevci (tekst: s. Kristina Maleš, OP, glazba: mo. Šime Marović) solistice, sopran: s. Antonija Matić, OP, s. Blaženka Rudić, OP, alt: s. Rahela Rukavina, OP i s. Jaka Vuco, OP; Psalite, Deo nostro (Domenico Bartolucci) solo: s. Josipa Otahal, OP i Zdravo, o moj Anđele (Albe Vidaković). Drugi dio ovog koncerta je ispisao i obojao zvuk orgulja korčulanske Katedrale  na kojima je svirao vješti mladi orguljaš mo. don. Ivan Urlić, koji je ujedno sviranjem pratio cjelokupni koncert sestara. Katedralu su tako ispunili zvuci poznate Bajamontijeve Sonate za orgulje, izvedba zbora i orguljskih dionica skladbe Zdravo djevo čista (Anđelko Klobučar) te Cannonade, francuskog skladatelja Claudea Balbastrea. U trećem dijelu koncerta zbor sestara je izveo: Blagoslivljaj dušo moja Gospoda (fr. Koenen); Kraljice krunice (fr. Jordan Viculin, OP); Kako je divno Ime tvoje (s. Lujza Kozinović, milosrdnica) i Divne’l nade (fr. Rajmund Kupareo, OP). U duhu dominikanskoga poslanja, da i druge učinimo dionicima Radosne vijesti, prigodni koncert sestara dominikanki završen je skladbom Narodi nam se u izvedbi zbora i svih prisutnih.

s. Ivana Pavla Novina, OP