Koncert zadarskog komornog orkestra u katedrali Sv. Stošije

Koncert zadarskog komornog orkestra u katedrali Sv. Stošije

Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem Ivana Repušića, istaknutog hrvatskog i u svijetu uspješnog dirigenta, održao je u ponedjeljak 30. svibnja u katedrali sv. Stošije u Zadru izuzetan koncert ‘U simfonijskom ruhu’ na kojem je izveo dva značajna djela: Sinfoniu concertante za flautu, obou, rog i fagot u Es-duru, KV 297b Wolfganga A. Mozarta, (Allegro, Adagio, Andante con variazioni) i Simfoniju u F-duru, br. 8, op. 93 Ludwig van Beethovena (Allegro vivace e con brio, Allegretto scherzando, Tempo di menuetto, Allegro vivace).

Solisti su bili Milena Lipovšek, flauta, Boštjan Lipovšek, rog, Dario Golčić, oboa i Žarko Perišić, fagot. Mozartova simfonija je djelo ljepote, šarma i melodioznosti kojim je htio osvojiti visoki glazbeni ukus prestižnih Parižana potkraj 18. st. Sve solo dionice skladane su s istančanim osjećajem za ekspresiju svakog instrumenta.

U impresivnoj igri i interakciji prožimaju se tečnost flaute, elegancija roga, podržavajuća funkcija fagota te eksresivnost oboe. Beethoven je napisao Osmu simfoniiju 1812. g. u četiri mjeseca. Karakteriziraju je kraći stavci, kompaktna forma u kojoj svoj skladateljski izraz svodi na esencijalne elemente. Čajkovski je finale Osme simfonije smatrao remek djelom Beethovena u kojoj je izravno i jasno pokazao sve što zna i što kao skladatelj jest. Na praizvedbi te simfonije u Beču 1814. g. dirigirao je Beethoven kojem je tada u 43. godini uznapredovala gluhoća otežavala dirigiranje, no nije htio odustati.

Zadarski komorni orkestar osnovao je prije 56 godina Pavle Dešpalj, jedan od najpoznatijih hrvatskih dirigenata svjetske karijere, danas počasni dirigent orkestra. Nakon Petra Vrbančića i Drage Novaka, od 2005. g. šef-dirigent i umjetnički ravnatelj Zadarskog komornog orekstra je Ivan Repušić, jedan od najuglednijih hrvatskih dirigenata. Od tada orekstar ima vlastitu koncertnu sezonu te ugošćuje istaknute soliste i dirigente. Svake godine sudjeluje i u programu Glazbenih večeri u sv. Donatu.

U nekoliko navrata okupljao se i Gudački kvartet Zadarskog komornog orkestra, a zadnje tri sezone nastupaju i njegovi solisti. Repušić je ravnao uglednim orkestrima i opernim ansamblima u Hrvatskoj, orkestrom Njemačke državne opere u Berlinu, Simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi iz Milana, Praškim simfonijskim orkestrom, orkestrom Državne opere u Hannoveru, Slovenskom filharmonijom i drugima. Od 2010. do 2013. g. bio je angažiran kao prvi kapellmeister Državne opere u Hannoveru. Dobitnik je niza nagrada.

Uz dirigentske obveze, Repušić je djelatan i u pedagoškom radu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu gdje radi kao izvanredni profesor. Publika u katedrali bila je brojna i raznovrsna te su svi s oduševljenjem pozdravili vrhunsku izvedbu zadarskog Orkestra.

Koncert-Repušić

I. G.