Koncert vokalne skupine Cantate Domino iz Slovenije

Koncert vokalne skupine Cantate Domino iz Slovenije

Vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja u Sloveniji nastupila je u dubrovačkoj katedrali u ponedjeljak, 1. svibnja 2017. Nakon pjevanja na misnom slavlju za dubrovačku su publiku izveli koncert na kojem su, uz sakralne i folklorne pjesme, predstavili pjevanje na jeziku Gottscheer Nijemaca koji su živjeli na području Kočevskog. Zborom je ravnao voditelj Franc Štefanič, a izvedena su djela autora Guiseppea Ottavia Pitonia, Andreja Makora, Ambroža Čopija, Jacobusa Gallusa, Alessandra Scarlattia,Josefa Schmidta, Karola Pahora i Ignacija Hladnika.

slika

Katedralni župnik don Stanko Lasić pozdravio je članove vokalne skupine i zahvalio im što su odlučili posjetiti Dubrovnik i počastiti građane ovim koncertom. Također, župnik Lasić im je nakon koncerta pokazao katedralnu riznicu te ih bolje upoznao s povijesti katedrale.

Vokalna skupina Cantate Domino nastupila je u Dubrovniku u sklopu svoje balkanske turneje u kojoj su još nastupili u Nišu, Skopju i Ohridu. Klapa Cantate Domino iz Kočevja osnovana je 1989. godine, a cijelo vrijeme djeluju kao mješoviti ansambl koji izvodi razne glazbene žanrove, poput slovenskih i stranih folklornih pjesama, slovenske i strane sakralne glazbe, božićnih pjesama i slično. Specijalnost im je pjevanje starih rudarskih pjesama na jeziku Gottscheer Nijemaca koji su živjeli na području Kočevskog.

Nikša Sentić