Koncert „Veliča duša moja Gospodina – In memoriam Margita Cetinić (1947. – 2018.)“

Koncert „Veliča duša moja Gospodina – In memoriam Margita Cetinić (1947. – 2018.)“

Koncert „Veliča duša moja Gospodina – In memoriam Margita Cetinić (1947. – 2018.)“ održan je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u subotu 20. svibnja uz petu godišnjicu smrti dugogodišnje voditeljice katedralnih zborova.

U programu je nastupio Mješoviti pjevački zbor sv. Jakova iz Šibenika uz prigodni orkestar i soliste: Valentinu Fridrich, sopran, Martinu Barišić, sporan, Filipu Lovrić – Caparin, alt, Stipu Trlaja, tenor i Lovru Lovrića – Caparin, bas. Izvedena su djela J. Kunca, J. Kuničića, M. Cetinić, A. Igrec, A. Vivaldija i G. F. Händela. Prigodne meditativne tekstove interpretirala je Ivana Lenert.

Katedralni župnik don Marin Lučić na početku je poželio svima dobrodošlicu kako bi u spomen na pokojnu Margitu, koja je u katedrali pjesmom slavila i veličala Gospodina i sami, ove večeri uzdigli duh i to činili. Pozdravio je, uz ostale, generalnog vikara Dubrovačke biskupije mons. Ivicu Pervana i šibenskog katedralnog župnika don Krešimira Matešu.

Voditeljica šibenskog katedralnog zbora Jelena Mikulandra na kraju je zahvalila svima na dolasku, podijelivši neka sjećanja na svoju pokojnu majku Margitu kojoj je, posvjedočila je, Gospodin bio „na prvih dvadeset mjesta u životu, a onda svi ostali“.  U brizi za njihovu obitelj pomagao joj je suprug Vjeko Cetinić koji je, uz Margitinu djecu i članove njihovih obitelji, sudjelovao na koncertu. Nastupile su i Margitine unuka Paulina Cetinić i Margarita Mikulandra koje su solo izvele pjesmu „Mariji Majci“. U publici su bili članovi katedralnih zborova, prijatelji pokojnice kao i kolegice i kolege koje su s njom surađivale i dijelile život u Dubrovniku.

Margita Cetinić počela je pjevati u Crkvenom pjevačkom zboru 1959., kao osmogodišnja djevojčica. Učila je brzo, napajala se vjerom i znanjem gospara Tonija Đivanovića i p. Jordana Kuničića, kasnije s. Mercedes, p. Iva Perana i don Miha Demovića. Za orgulje je sjela 1955. i nije ih ostavila do kraja svoga ovozemaljskog puta. Prilike su bile takve da je od 1960.  počela voditi probe i dirigirati svirajući u katedrali, a od 1962. i u crkvi sv. Vlaha. Zanat crkvenog glazbenika pekla je i za vrijeme studiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji redovito svirajući, pjevajući i dirigirajući na koru crkve sv. Marka. U Glazbenoj školi Luke Sorkočevića pedagoški je djelovala 40 godina, korepetirala je Dubrovačkom simfonijskom orkestru, raznim solistima, zboru Libertas. Bila je neizostavni dio kulturnog života Dubronvika.

Službu regens chori dugogodišnja katedrala orguljašica i voditeljica zbora preuzela je na Tri kralja 1977. godine. Uz Mješoviti katedralni zbor od 1978. vodi i katedralni zbor mladih (od 1980. Katedralne madrigaliste). Napisala je brojne, mahom četveroglasne skladbe, među njima desetak misa, brojne psalme, antifone, motete.  Na zamolbu dubrovačkog biskupa Severina Perneka, uglazbila je Prvu (svečanu) večernju svetoga Vlaha na hrvatskom jeziku (1977.). Skladala je i aranžirala prema potrebama katedralne liturgije, a u skladu s mogućnostima zborova kojima je ravnala. Autorica je izuzetno velikog broja glazbenih aranžmana, uglavnom liturgijskih i duhovnih skladbi. Njezine se mise i druge skladbe izvode u brojnim crkvama širom Hrvatske. Bila je supruga i majka četvero djece.

Papa Benedikt XVI. dodijelio je profesorici Margiti Cetinić 2009. odličje Svetoga križa za Crkvu i Papu, a za veliki doprinos kulturnom životu grada, intenzivni rad i odgoj mladih pjevača, dodijeljena joj je Nagrada Grada Dubrovnika 2017. godine. „Život Margite Cetinić bio je u potpunosti  isprepleten s životom Katedrale. Veliko iskustvo, bogat duhovni život, uronjenost u liturgiju i sveta otajstva te jasno vidljiva otvorenost nadahnuću Stvoritelja činili su je spremnom za svaku situaciju. Ništa je nije moglo zaustaviti, ni rođenje četvoro djece, ni životne teškoće s kojima se iznimno hrabro borila. Ta i kako bi, kad je njezino pouzdanje u Gospodina bilo neizmjerno“, stoji u pozivu za koncert.

Izvor: https://ika.hkm.hr/novosti/dubrovnik-odrzan-koncert-uz-petu-obljetnicu-smrti-margite-cetinic/