Koncert u Vukovaru

Koncert u Vukovaru

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske i Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Vukovar od 1. do 9. rujna 2018., u Vinkovcima, Otoku i Vukovaru održan je 4. vinkovački orguljaški festival (VOF) – „Organum Cibalae“. Prema riječima organizatora, VOF je plod dugogodišnje suradnje Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske, Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Vukovar i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a pokrenut je na poticaj i uz svesrdnu pomoć jednoga od najistaknutijih predstavnika hrvatskih orguljaša, glazbenika, skladatelja i glazbenoga pedagoga, predsjednika Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske i dobitnika priznanja pape Franje za 53 godine orguljaške službe, prof. Ivana Matarića, sa željom predočavanja čarobnoga bogatstva i raskoši zvuka orgulja.

Festival je završio u nedjelju, 9. rujna, u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar o. Matija Marijić, a pjevao je Zbor Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova, s voditeljicom i organisticom sestrom M. Svjetlanom Paljušević.

Potom je održan koncert koji je najavio gvardijan Franjevačkoga samostana u Vukovaru, o. Ivica Jagodić. Koncert je održan u sklopu obilježavanja 150. obljetnice dolaska Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo. Na koncertu su nastupili: sestra M. Svjetlana Paljušević, orgulje; sestra Josipa Pavla Jakić, bisernica i orgulje, sestra Mirela Štraub, orgulje, Zbor i tamburaški sastav Milosrdnih sestara sv. Križa te gosti, profesori Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta: Ana Glasnović, orgulje; Mislav Sviben, harmonika; Mateja Šarlija, flauta; Pedro Ribeira Rodrigues, gitara te Manda Sviben, sopranistica.

Na kraju koncerta sestre su izvele skladbu „Ocu Teodoziju“, za koju je tekst napisala s. M. Hijacinta Hoblaj, a glazbu potpisuje maestro Ivo Andrić iz Đakova. Pjesma je posvećena ocu Teodoziju Florentiniju, utemeljitelju Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa. Na misnom slavlju i koncertu u Vukovaru, među brojnim posjetiteljima, bile su prisutne sestre, a među njima i novoizabrana provincijalna poglavarica, s. Valerija Široki, kojoj je dan prije ovoga događaja (8. rujna) počeo mandat, zatim članice bivšega i novoga provincijalnoga vodstva, kao i s. Lovorka Jukić, provincijalna ekonoma, koja je odrasla u Vukovaru. Među ostalim gostima bili su: Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, i zamjenik predsjednika Tomislav Talanga, Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Silvio Jergović, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika i Martin Mišković, član predsjedništva vinkovačke Matice i voditelj Mješovitoga pjevačkoga zbora „Sv. Cecilija“ župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Tekst: Snježana Kraljević/s. M. S. Filipović
Foto: Silvio Jergović, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika