Koncert u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova – Varaždin

Koncert u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova – Varaždin

U organizaciji varaždinskog uršulinskog samostana na čelu s glavaricom s. Suzanom Crnčec i s. Damjanom Mihaelom Barbarić u nedjelju 8. kolovoza 2021. održan je koncert klasične ‘’Majci milosti’’. Uršulinska crkva gaji bogatu glazbenu tradiciju. Veliki broj rukopisnih glazbenih djela svjetski poznatih skladatelja čuva se u samostanskom arhivu, također, neka od najznačajnijih djela varaždinskih skladatelja 18. i 19. stoljeća čuvaju se u arhivskoj zbirci. Poznata imena poput Leopolda Ebner, J. K. Vanhala, s. Pije Stanke Lončar samo su dio glazbenih velikana čiju aktivnost bilježe povijesni spisi varaždinskih uršulinki.

Na koncertu su nastupili su mladi glazbenici: Gabrijela Deglin – sopran i Ivon Fabijanec – orgulje. Kao nekadašnji učenici varaždinske Glazbene škole i sami su bili aktivni pri glazbenom životu crkve Rođenja Isusova.

Gabrijela Deglin (Visoko, Varaždin) 2019. godine završava magisterij solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi doc. Terezije Kusanović. Debitirala je u brojnim ulogama. Kao student osvaja nagrade na pjevačkim natjecanjima. Sudjelovala je i na Međunarodnom natjecanju Hans Gabor Belvedere. Dobitnica je Rektorove nagrade za izvrsnost. Trenutno je članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Ivon Fabijanec (Koprivnica) diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavlja studij glazbene pedagogije na Institutu za crkvenu glazbu. Kao student djeluje u glazbenom životu zagrebačke Prvostolnice. Sudjeluje u pripremanju nosača zvuka ‘’U tebe se uzdam, Gospodine’’ kao voditelj i orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova. Aktivno djeluje kao orguljaš i zborovođa u župama Močile, Legrad i Ludbreg.

Povijesne zidove samostanske crkve preplavili su zvukovi djela J. S. Bacha, F. Schuberta, W. A. Mozarta, C. Francka, M. Regera, L. Ebnera koji je i sam svirao orgulje te crkve, te brojnih drugih. Osim ljupkog glasa mlade sopranistice i zvukova povijesnih orgulja na koncertu su se mogle čuti i interpretacije dviju duhovnih poezija A. B. Šimića i V. Nazora. Interpretirala ih je s. Damjana Mihaela Barbarić.

Kako varaždinske uršulinke svakog osmog u mjesecu slave Majku Milosti, majku svih milosti, koncert je održan nakon svete mise te je publika nastavila duhovno obogaćenje glazbom, brojna i radosna pozdravila je mlade glazbenike u želji da se susret ponovi.

Fotografija: Josip Deglin
Tekst: Monika Zlatarek