Koncert u Osijeku

Koncert u Osijeku

Zvuk orgulja i trube dua Zalović-Zokić ispunio je osječku crkvu sv. Križa na koncertu održanom 6. 4. 2024. godine u sklopu Koncertnog ciklusa Grada Osijeka. Izvedena su renomirana djela napisana za ovaj duo skladatelja J. S. Bacha, Albinonija, Clarkea, ali i djela pisana za orgulje solo hrvatskih skladatelja Lešćana i Klobučara.

Izv. prof. art. Elizabeta Zalović renomirana je hrvatska orguljašica i profesorica orgulja na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kao orguljašica održala je niz recitala i nastupa na festivalima u zemlji i inozemstvu, od kojih su najznačajniji: Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igreDani hrvatske glazbeMeđunarodna glazbena tribina u Puli, međunarodni festival Trieste prima (Italija), ciklus Lisinski subotomGlazbene večeri mira (BiH), ciklus Svjetski orguljaši u katedrali Bezgrešnog Začeća BDM u Moskvi (Rusija). Praizvela je brojna djela za orgulje hrvatskih skladatelja. Nastupala je kao članica Zagrebačkoga komornog orkestra, surađivala sa Zagrebačkim kvartetom te brojinim vodećim solistima i renomiranim umjetnicima. Redovito koncertira u međunarodnom ciklusu Zvuci orgulja zagrebačke katedrale i međunarodnom festivalu Orgulje Heferer.

Trubač nasl. izv. prof. art. Mario Zokić izvanredni je profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Redovito održava ljetnu školu trube na otoku Braču i Zagrebu. Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne hrvatske orkestre: Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar. Bio je solo trubač orkestra Hrvatske vojske, te solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je trubač Zagrebačke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i komorno muziciranje. Član je stručnog ocjenjivačkog suda na natjecanjima u Hrvatskoj i Inozemstvu (Međunarodno natjecanje“Bistrički zvukolik“, Međunarodno natjecanje“Varaždin Woodwind&Brass“, Međunarodno natjecanje “Davorin Jenko“ Beograd).

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Foto: Kristijan Cimer