Koncert u crkvi sv. Martina – pasionska glazba Ivana Žana

Koncert u crkvi sv. Martina – pasionska glazba Ivana Žana

zborU nedjelju, 2.travnja 2017. u crkvi sv. Martina u Zagrebu priređen je koncert pasionske glazbe skladatelja Ivana Žana. Nastupio je Gradski zbor Novalja te solisti splitske opere: Branka Pleština Stanić-sopran, Vinko Maroević-tenor i Božo Župić-bas. Izvođače je na orguljama pratila prof. doc. Mirta Kudrna, dok je izvedbom ravnao autor glazbe, maestro Ivan Žan. Na programu su bile skladbe iz oratorija “Babilonsko sužanjstvo”, iz “Muke po Luki” (Posljednja večera) te iz oratorija “Put križa” (na stihove don Antona Šuljića) četvrta, dvanaesta i trinaesta postaja.Također je izvedeno nekoliko psalama maestra Žana (Ps 22. i ps 62.) te finalna skladba “Križu sveti, muko slavna”, koju je autor skladao sedmeroglasno.
Prije početka koncerta publici se obratio mr.Jozo Čikeš, predsjednik udruge Pasionska baština, koji je istaknuo da je “ispunjena crkva publikom najbolji dokaz da publika poštuje autora glazbe i izvođače”.
Nadahnutim pjevanjem solista te ujednačenom dinamikom, tempom i ritmom zbor i solisti dostojno su predstavili glazbu Ivana Žana, a pljesak na završetku (tražilo se više puta dodatak) pokazao je da je “publika došla na svoje”. Orguljašica prof. Mirta Kudrna nenametljivo je, ali precizno i muzikalno pratila izvođače koji su pod sigurnom glazbenom rukom maestra Žana molili i pjevali.
Na završetku prisutnima se obratio don Anton Šuljić, istaknuvši kako je autor glazbe crpio svoje “nadahnuće u liturgiji i liturgijskim tekstovima.”  Vrhunac je bio na završetku, kad je publika tražila izvođenje finalne skladbe “Križu sveti, muko slavna”, te gromoglasnim pljeskom ispratila izvođače.
Maestro Žan na završetku se zahvalio najprije dragom Bogu, za darovane skladbe, a onda izvođačima i publici na dolasku.

Czk