Koncert u crkvi Sv. Ivana i Pavla u Ložišćima

Koncert u crkvi Sv. Ivana i Pavla u Ložišćima

Orguljaš i čembalist Krešimir Has i prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini Laura Vadjon održali su u četvrtak 18. kolovoza 2016. koncert u crkvi Sv. Ivana i Pavla u Ložišćima na otoku Braču. Koncert je održan uz potporu Ministarstva kulture RH. Na koncertu je upriličena i promocija nosača zvuka snimljenoga 2014. godine u toj crkvi, održanoga za orguljama Bazzani iz 1880. godine koje su restaurirane u radionici Heferer i na baroknoj violini.
Orguljaš Has diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te se usavršavao na Musikhochschule Lübeck u klasi čuvenoga orguljaša Martina Haselböcka. Aktivni je umjetnik na čembalu i orguljama, izvodeći uglavnom glazbu visoke renesanse i baroka. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje umjetničko te liturgijsko-glazbeno djelovanje među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškoga natjecanja Andrea Antico da Montona, održanoga u Umagu godine 2004.
Umjetnica Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskoga graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine. Jedna je od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj. Ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskoga baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i svijetu. Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, u Rusiji, Japanu i Južnoj Americi. Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na kojoj predaje komornu glazbu 17. i 18. st. Na pozornice donosi brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja i velikana ranoga te zreloga razdoblja glazbenog baroka. Dobitnica je nagrada Milka Trnina i Porin te drugih hrvatskih stručnih priznanja.

Ika.hr