Koncert korizmenih napjeva Legrada i okolice u križevačkoj katedrali

Koncert korizmenih napjeva Legrada i okolice u križevačkoj katedrali

Zbor Schola Ss. Trinitatis Župe Presvetog Trojstva Legrad održao je u petak, 31. ožujka 2023. koncert korizmenih napjeva Legrada i okolice pod nazivom Pozdravljam te križno drevo. Koncert je održan u prepunoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Organizatori koncerta bili su Križevačka eparhija – Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra te Festival Pasionska baština.

Na početku koncerta okupljene je pozdravio mo. Ozren Bogdanović, pročelnik Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i dobra Križevačke eparhije te zaželio dobrodošlicu legradskom zboru koji se, kao amaterski zbor, priključio nizu nastupa poznatih ansambla u križevačkoj katedrali. Okupljene je pozdravio i u koncert uveo vlč. lic. theol. Silvio Košćak, legradski župnik. U svom je govoru župnik istaknuo da „sva ranija povijest Legrad veže s Međimurjem te mu pučko, crkveno pjevanje zamjetno podsjeća na ono koje se i danas može čuti u Međimurju.“ Prezentirao je zatim program koncerta, koji je sastavljen tako da prezentira duh mjesta, u kojem stoljećima žive katolici i evangelici. Unutar programa koncerta ugrađeni su napjevi specifični za međimurskih korizmenih repertoar, a zadržali su se u Legradu sve do danas. Zbor je tako izveo napjeve Bože milostivni, Hodi človek simo, Ah fale si vredno, Križnemu drevu, Tužni glasi i ostale. Izvedeni su i napjevi Nesem videl te sprovodni napjevi Smilujte se i O braćo premila koji predstavljaju podravski dio legradskog crkvenog repertoara. U prezentaciji programa koncerta župnik je nadalje istaknuo da “jedno mjesto čine ljudi, koji ne mogu pobjeći od svoje prošlosti, tako i program koncerta jasno pokazuje tko smo bili i što jesmo u svojim temeljima na kojima nastavljamo graditi.”

Program koncerta izveli su članovi legradskog župnog zbora pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju g. Ivona Fabijanca, magistra teologije i prvostupnika crkvene glazbe. Solističku postavu činili su Antonia Jurinec, Amalija Čehulić i Damjan Klemenčić. Posebna vrijednost koncerta bile su, osim legradskih korizmenih napjeva, skladbe Fortunata Pintarića.

Na kraju koncerta legradskom je zboru zahvalio vladika Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, istaknuvši oduševljenje posjetom legradskog zbora. “Križevačka publika nije do sada imala prilike čuti legradske crkvene napjeve. Osobito mi je drago što ste u program uvrstili skladbe Fortunata Pintarića, hrvatskog Mozarta.” – istaknuo je mons. Stipić. Zbor se prigodnim darovima zahvalio organizatoru mo. Ozrenu, te biskupu mons. Stipiću.

Tekst: vlč. lic. theol. Silvio Košćak

Foto: Dijana Košnjak