Koncert hrvatskih korizmenih napjeva „Gospin plač i muka Isusova“ u bazilici sv. Kvirina u Sisku

Koncert hrvatskih korizmenih napjeva „Gospin plač i muka Isusova“ u bazilici sv. Kvirina u Sisku

Pjevačka grupa HKUD-a „Poculica“ iz Letovanića i župni pjevači crkve sv. Martina biskupa iz Martinske Vesi održali su u subotu, 25. ožujka 2023. koncert hrvatskih korizmenih napjeva Sisačke biskupije pod nazivom „Gospin plač i muka Isusova“. Koncert je održan u bazilici sv. Kvirina u Sisku, na inicijativu Domagoja Sremića, orguljaša i zborovođe župe sv. Martina biskupa te uz podršku profesora Božidar Škofača, umjetničkog voditelja HKUD-a „Poculica“. Na početku koncerta okupljene su pozdravili Domagoj Sremić, zborovođa i orguljaš župe sv. Martina biskupa te Katarina Klajiković Belošević, predsjednica HKUD-a „Poculica“. Domagoj Sremić istaknuo je
kako je korizma vrijeme odricanja, ali i vrijeme darivanja sebe za druge, a izvedbom skladbi crkveni pjevači iz Letovanića i Martinske Vesi daruju hrvatske korizmene pjesme i napjeve koji se tradicionalno pjevaju u njihovim župnim zajednicama. Na repertoaru su dominantno prisutne pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji i njenom doživljaju muke Gospodina našega Isusa Krista. Marija je uzor pobožnosti i žalovanja prema Njegovoj neizrecivoj patnji krivo osuđenog na smrt razapinjanjem na križ. Taj žalopoj, očitovan i pojmljiv kroz duboki izraz ženske osjećajnosti, hrvatski je narod opjevao u mnogim pjesmama i napjevima diljem domovine, ostavljajući na slušatelja dubok i uzvišen osjećaj pokajanja i okajanja vlastitih grijeh i padova. Nadalje, promišljajući o tajni Isusove smrti, prisutni su se prisjetili i nedavno preminulog voditelja HKUD-a ”Poculica” iz Letovanića, profesora Božidara Škofača, neumornog i zauzetog skupljača i čuvara tradicijske narodne baštine sisačkoga Pokuplja, pa i šire. Domagoj Sremić istaknuo je kako su mu upravo svestranost i žar profesora Škofača bili dodatni motiv za organizaciju ovoga koncerta, koji se pretvara u svojevrsno sjećanje na njega i zahvalu Bogu što smo u svojoj blizini imali čovjeka koji nije štedio sebe za dobrobit svoje zajednice, posvema izgarajući za Boga, Crkvu i Domovinu!
HKUD ”Poculica” izveo je pjesme O Marijo, Majko Božja, Prosti, moj Bože i Stala Majka pod raspelom. Nakon njih, pjevači župne crkve sv. Martina biskupa iz Martinske Vesi predstavili su se pučkim napjevom ”Gospin plač” (u skraćenoj verziji), koji se tamo tradicionalno izvodi na Veliki petak već više od stoljeća. Uvele su ga kao izraz pučke pobožnosti časne sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga, koje su u Martinskoj Vesi djelovale kroz XX. stoljeće. Za sam kraj koncerta oba su zbora zajednički izvela staru hrvatsku korizmenu popijevku ”O, Isuse, daj da pjevam”. Domagoj Sremić zahvalio se domaćem župniku vlč. Robertu Jakici na svesrdnoj podršci u ostvarenju ovoga koncerta, za koji se zajednički nadamo da će u budućnosti postati neizostavna korizmena glazbena ponuda Sisačke biskupije.

Tekst: Tihana Čulinović, mag. oec.
Foto: Marija Ceković, Goran Robek