Koncert EDMUNDA ANDLERA BORIĆA – orgulje & GORANA KONČAR – violina

Koncert EDMUNDA ANDLERA BORIĆA – orgulje & GORANA KONČAR – violina

U subotu, 24. listopada 2020., u župnoj crkvi svetog Mihaela Arkanđela u Donjem Miholjcu s početkom u 19h održan je završni dio ovogodišnjeg Prandau festivala – koncert EDMUNDA ANDLERA BORIĆA – orgulje & GORANA KONČAR – violina.

Završni koncert ovogodišnjeg programa PRANDAU FESTIVALA donosi nam vrhunske i eminentne umjetnike hrvatske glazbene scene. Dobro nam znanog orguljaša Edmunda Andlera Borića i umjetničkog voditelja Prandau Festivala koji ovom prilikom nastupa u duetu s jednim od najpoznatijih hrvatskih violinista Goranom Končarom. Koncert se održava u ozračju 250 godina od rođenja Ludwiga van Beetovena.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetitelja bio je ograničen na maksimalan broj od 90 osoba, a oni koji nisu uspjeli doći do ulaznice koncert su mogli pratiti uživo putem društvenih mreža.

Publika je uživala u predivnom akustičnom ambijentu župne crkve uz vrhunske zvukove starih miholjačkih orgulja izrađenih u Beču 1850. godine a koje je crkvi darovao Barun Karl Hilleprand von Prandau. Orgulje su prije nekoliko dana ponovno servisirane i uštimane, a radove je izvodila slovenska specijalizirana firma Orglarstvo Škrabl d. o. o.

Violina na kojoj se izvodio koncert datira iz 1837. godine a izradio ju je sam Jean-Baptiste Vuillaume.

Donosimo vam popis skladbi koje su izvođene:

 • Georg Friedrich Handel (1685-1759): Sonata za violinu i orgulje u D-duru Op. 1 br. 13, Affetuoso-Allegro-Larghetto-Allegro
 • Johann Pachelbel ( 1653-1706): Chaconne u C duru za orgulje
 • Domenico Cimarosa (1749 – 1801): Sonata u G-duru za orgulje
 • Miroslav Miletić (1925-2018): Monolog za violinu i orgulje
 • Agostino Tinazzoli (c.1660-c.1723): Toccata za orgulje
 • Claude-Benigne Balbastre (1724-1799): Canonnade za orgulje
 • Jacob E. Goodman: Nocturno za violinu i orgulje
 • Anonimus/ Hrvatska 18. st. : 2 Sonate za orgulje
 • Fortunat Pintarić (1798-1867): Pastorela za orgulje
 • Ludwig van Beethoven (1770-1827): Allegretto-Trio za orgulje
 • Ludwig van Beethoven: Romanca u G-duru
 • Romanca u F-duru za violinu i orgulje

Edmund Andler-Borić, rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe.

Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine.

Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi.

Usavršavao se kod Maxa Rostala u Bernu i Henryka Szerynga u Ženevi, te potom kod Yfraha Neamana u Londonu čiji je asistent od 1981.- 83. na Guildhall School of Music.

Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Drži majstorske tečajeve u Madridu, Berlinu, Torinu,Milanu, Sidneyu, Tokyu, Pekingu, Stellenboschu i drugdje.

Godine 2004. pokreće LAUS ljetnu akademiju u Dubrovniku zajedno s najvećim svjetskim violinističkim imenima (Zakhar Bron, Viktor Tretyakov, Dmitry Sitkovetsky, Leonid Sorokow).

Međunarodnu solističku karijeru započeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu. Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta.

Izuzetna nam je čast bila ugostiti ovu dvojicu vrhunskih glazbenika te čuti izvođenje poznatih skladbi. Vjerujemo da je svaki posjetitelj uživao u zvukovima orgulja i violine. Na kraju koncerta publika je zahvalila ogromnim aplauzom pokazavši da je prepoznala kvalitetu i profinjenost ovih umjetnika.

Domagoj Vidaković