Kolaudacija orgulja đakovačke katedrale

Kolaudacija orgulja đakovačke katedrale

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić, predvodio je u petak 6. listopada 2023., blagoslov restauriranih orgulja katedrale sv. Petra, apostola, u Đakovu. Nakon blagoslova uslijedio je i koncert svjetski poznatog orguljaša, Thomasa Ospitala iz Pariza. Obnovu orgulja je izvršila Orguljarska radionica „Škrabl“ iz Rogaške Slatine u Sloveniji, a financijski ju je pratilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Obredu blagoslova i svečanom koncertu nazočili su: njezina ekscelencija gospođa Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske te izaslanica premijera Andreja Plenkovića; gđa Renata Margaretić Urlić, glasnogovornica Ministarstva; gđa Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu; gosp. Davor Trupković, glavni konzervator; gđa Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku; prof. mo Ante Knešaurek, član Povjerenstva za orgulje pri Ministarstvu Kulture te nadzornika obnove orgulja u ime Ministarstva; gosp. Anđelko Pedišić, pročelnik Hrvatskog restauratorskog zavoda za odjele izvan Zagreba; gđa Darija Cvitan, voditeljica Restauratorskog odjela u Osijeku te predstavnici Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Svečanom programu nazočili su i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, idejni začetnik temeljite obnove katedralnih orgulja; mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor srijemski, te preč. Josip Ivešić, njegov generalni vikar; preč. dr. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže; provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa, s. Valerija Široki; s. Svjetlana Paljušević, dugogodišnja orguljašica katedrale; provincijalna predstojnica Marijinih sestara, s. Samuela Markanović; gosp. Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije; gosp. Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova i saborski zastupnik; prof. dr. sc. Ivica Pažin, vršitelj dužnosti dekana KBF-a u Đakovu; prof. dr. sc. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu; preč. Ivan Lenić, župnik katedralne župe Svih Svetih u Đakovu; preč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera; mons. Nedeljko Čutura, ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije; mo Ivan Andrić, regens chori katedrale i mo Vinko Sitarić, orguljaš katedrale.

Katedrala je bila ispunjena velikim brojem župnika i svećenika Nadbiskupije, redovnika i redovnica, župnih glazbenih suradnika – orguljaša i dirigenata župnih zborova, drugih posjetitelja i brojnim Đakovčanima. Moderatorica programa bila je kustosica Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu, Irena Ivkić.

Program je započeo uvodnim pozdravima i kratkim povijesnim osvrtom na novoobnovljeni instrument. Orgulje đakovačke katedrale ubrajaju se među najveće i najvrjednije orgulje u Republici  Hrvatskoj, a druge su po veličini. Nakon što su prethodne orgulje, koje je u Katedralu postavio njezin graditelj biskup Strossmayer 1882. godine, izgorjele u požaru 1933. godine, ove su orgulje bile postavljene u katedralu 1936. godine. Upravo završena obnova je najveća i najtemeljitija njihova obnova od tada do danas.

Obred blagoslova predvodio je mons. Hranić, a čitači liturgijskih čitanja bili su članovi Mješovitog katedralnog zbora. Na samom početku obreda Mješoviti katedralni je zbor skladno otpjevao „Exultate justi“ Ludovica de Viadane, pod ravnanjem mo Ivana Andrića. Svoju homiliju, Nadbiskup je započeo riječima sv. Pavla: Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu! „Pjevajući u zboru ili svirajući u orkestru svatko od nas pjeva ili svira svoju dionicu koja je različita od drugih, no ako pratimo dirigenta i pjevamo, odnosno sviramo, slušajući jedni druge, ipak postižemo harmoniju, koja je predokus vječnosti i sklada svega u Bogu. Crkva i glazba zato idu zajedno. Crkvu činimo mi mnogi koji smo pozvani svoje različite glasove, darove i sposobnosti ugrađivati u isti orkestar. A i orgulje su instrument koji je u sebi orkestar. Zato orgulje nazivamo “kraljicom sviju glazbala” a Crkvu slikom Presvetoga Trojstva.“ Zahvaljujući se uzvanicima, a posebno Ministrici i njezinim suradnicima, mo Anti Knešaureku, gđi Ivani Sudić, mo Ivanu Andriću, preč. Mati Gašparoviću, gosp. Ivanu Birkiću, voditelju Nadbiskupijskog ureda za projekte, suradnicima iz Nadbiskupskog ordinarijata, te mo Thomasu Ospitalu, Nadbiskup je naglasio: „Iako smo vlasnici i čuvari novoobnovljenih orgulja, mi smo svjesni da su te orgulje baština i šire društvene sredine i bit ćemo radosni ukoliko one – uz liturgijsku uporabu – budu služile rastu i razvoju mladih ljudi i umjetnika te svekolikom glazbenom, kulturnom i umjetničkom životu Istočne Slavonije i Hrvatske nam domovine.“

Nakon homilije i prošnji uslijedila je blagoslovna molitva, a zatim i prvi zvuci monumentalnih orgulja u zajedničkoj pjesmi Tebe Boga hvalimo! Za orguljama je bio mo Vinko Sitarić.

Pozdravnim riječima nazočnima su se obratili zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić i gradonačelnika grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić. Zamjenik župana je nazočne pozdravio u ime samoga Župana i izrazio svoju zahvalu svima koji su sudjelovali u projektu obnove orgulja te podsjetio na potporu Vlade RH ovim događanjima. Gradonačelnik Đakova istaknuo je ponos što Grad Đakovo posjeduje ovaj instrument i ovu katedralu. Podsjetio je prisutne da je i samoj katedrali potrebna temeljita obnova i obećao potporu Grada u vanjskom osvjetljenju katedrale.

Okupljenima se tada obratila i ministrica Nina Obuljen Koržinek, ne krijući svoje oduševljenje i emocije. Ističući važnost ove velebne katedrale i ulogu njezinog graditelja, J. J. Strossmayera u povijesti, Ministrica je progovorila o kompleksnosti projekta obnove katedralnih orgulja: “Mnogo toga što mi radimo u Ministarstvu kulture, najveći dio one baštine o kojoj brinemo, povezana je na ovaj ili onaj način sa sakralnom baštinom i sa liturgijom. Ali možda, ono najviše što povezuje samu liturgiju i duhovnost, što mi zajedno čuvamo, jesu orgulje. One nisu samo vrijedna kulturna baština i predmet, one svojim zvukom oduvijek od kada su se počele ugrađivati u naše crkve, zapravo stvaraju to neko ozračje duhovnosti, koje sve ono što se propovijeda u Crkvi, donosi možda, do nas vjernika, jače, izravnije i toplije. I u tom smislu svaka obnova orgulja puno je više nego obnova nekog kulturnog dobra. Ona je zaista zajedničko slavlje svih nas.“ Na kraju svog obraćanja Ministrica se zahvalila Nadbiskupu, i svima koji su bili uključeni u ovaj projekt.

Uslijedilo je predstavljanje orgulja riječima Antona Škrabla, vlasnika Orguljarske radionice koje je bila zadužena za restauraciju i rekonstrukciju instrumenta. Orgulje imaju 72 registra u tri manula i pedalu, sa 5470 svirala, od najmanje svega nekoliko milimetara do najveće svirale od preko 5 metara. Restauriran je kompletan pneumatski sustav orgulja što ove orgulje svrstava među najvećim orguljama tog tipa u Europi. Dodan je i električni svirni i registarski sustav koji omogućuje na tisuće slobodnih kombinacija, pogotovo u svrhu koncertnih izvedbi. Predstavljeni su i razni rodovi registara orgulja, a za to se posebno nadahnuto pobrinuo mo Thomas Ospital. Sve su to sa posebnim interesom mogli pratiti i nazočni pomoću velikog ekrana postavljenog u glavnoj lađi katedrale, koji je prenosio čitavo predstavljanje i koncert sa sviraonika na koru katedrale. Anton Škrabl zahvalio je na povjerenju Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te Nadbiskupu predao simboličan „ključ orgulja“ koji otvara sve registre.

Zatim je uslijedio jednosatni koncert mo Thomasa Ospitala, orguljaša čuvene crkve St. Eustache u Parizu, profesora na Pariškom konzervatriju i renomiranog svjetskog interpreta orguljske glazbe. Izvedena su bila djela Widora, Bacha, Faurea i Messiaena – reprezentativna djela orguljske glazbe u vrhunskoj izvedbi mladog glazbenika. Osobito oduševljenje kod publike izazvala je zadnja točka koncerta – improvizacija na poznatu crkvenu popijevku Zdravo Djevo.

Restauracija orgulja trajala je 6 godina, a cijeli projekt Đakovačko-osječka nadbiskupija je realizirala uz pomoć Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Temeljita obnova orgulja ukupno je stajala 6.819.034,69 HRK odnosno 905.041,43 EUR-a. Ministarstvo kulture i medija je za obnovu izdvojilo ukupno 5.225.474,18 HRK, odnosno 693.539,61 EUR dok je Đakovačko-osječka nadbiskupija sudjelovala s ukupno 1.593.560,52 HRK odnosno 211.501,83 EUR. 

Preuzeto s: https://djos.hr/blagoslov-i-kolaudacija-orgulja-u-dakovackoj-katedrali-sv-petra/