Karmel: Jedinstvena koncertna večer Simfonijskoga zbora iz Tahome

Karmel: Jedinstvena koncertna večer Simfonijskoga zbora iz Tahome

Dakarmel-koncertna 31.7.2016. godine u prepunoj koncertnoj dvorani Karmela sv.Ilije na Buškom blatu, poznat kao mali raj koji se nalazi na granici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, održan je svečani koncert povodom 10. obljetnice Karmela sv.Ilije. Tahoma Symphony Choir (Simfonijski zbor iz Tahome) s repertoarom američkih suvremenih kompozitora pod dirigentskom palicom maestra Geoffrey Paul Boersa, tu spektakularnu koncertnu večer publiku nije mogao ostaviti ravnodušnom. Jedinstvenost repertoara koji je bio izveden upravo je u tome da se vrlo rijetko izvodi u Europi, a mi smo ga imali priliku čuti prvi put u BiH i Hrvatskoj.

Slušajući kompozicije koje su se izvodile uz klavirsku pratnju, osjetila sam utjecaj komponiranja od George Gershwina i Hall Johnsona te negro spiritual napjeva. Jedina skladba tijekom recitala koja je bila izvedena bez instrumentalne pratnje – a capella, bila je komponirana pod utjecajem renesansnih kompozitora ali je također sadržavala elemente eksperimentalne glazbe kojoj su začeci postojali u ranom 20.stoljeću. Koncert je imao poseban koncept; približavanje publici spiritualne poezije koja nam govori o svim nacinima putovanja do našeg doma, bilo duhovnog, materijalnog,emotivnog….sve se svodi na jedan pojam koji je upravo bio prezentiran u jednoj od pjesama…Neki čovjek nikako dom svoj nije našao dok nije upoznao Boga. Upravo je ovo bio emotivno-duhovni trenutak za publiku koji je kroz harmonije jazza i američkih narodnih napjeva dao jednu potpuno novu dimenziju konzumiranja glazbe.

O ujednačenosti glasovnih boja zborista mogla bih pohvaliti stručno vodstvo maestra Boersa koji uistinu ima odlično znanje vokalne pedagogije i zborskog dirigiranja! Raspon boja i dinamike te interpretacijske mogućnosti su ogledalo dugog sustavnog i mukotrpnog rada. No zboru Tahome postizanje pjevanja u pianissimu na visokim tonovima nije predstavljalo nikakve teškoće, što ujedno govori o vrlo serioznom pristupu proučavanja vokalne tehnike te postignute kvalitetne suradnje zbor-dirigent koji je također mentor svim članovima zbora, kao i korepetitorica (pijanistica) koja vlada vrlo kvalitetnom tehnikom sviranja, te ekspresivnošću sviranja skladbi koje su nastale po uzoru na jazz. Vrlo smo zahvalni što se zbor iz Tahome odazvao na poziv te što nam je upriličio nezaboravnu glazbenu večer!

Helena Mamić – Tomislavcity