Ivan Žan: Glazbena večer povodom doktorata znanosti (kompozicija)

Ivan Žan: Glazbena večer povodom doktorata znanosti (kompozicija)

Dana 12. 08.2021. godine održana je u prostorijama kulturnog centra Gozdenica u Novalji Glazbena večer maestra Ivana Žana, povodom dobivanja doktorata znanosti iz područja kompozicija, pri Akademiji za glasbo Sveučilišta u Ljubljani. Kao izvođači nastupili su solisti Opere HNK-a iz Splita: Jelena Brnadić-sopran, Vinko Maroević-tenor i Božo Župić-bas. Uz njih su nastupili Gradski zbor Novalja, klapa „Čeprlji“ te Budimir Peranić na gitari, velečasni Željko Zec iz Pazina i velečasni Boris Dabo (misionar iz Afrike). Na glasoviru je svirala mr. Borna Barišić iz Splita. Izvedbom je ravnao maestro Ivan Žan. Na programu su bile skladbe Ivana Žana od najranije skladanih („Tamo gdje palme cvatu“, koju su pjevali velečasni Boris Dabo, mons. Željko Zec i Budimir Peranić, uz pratnju maestra Žana na glasoviru), pa do dijelova oratorija „Babilonsko sužanjstvo“ ili pak kantate „Te Deum“,koje su izveli operni solisti. Čuli smo također „Sanctus“ i Benedictus“ iz „Bečke mise“ te Žanovu „Ave Mariu“ u njihovoj izvedbi. Osobito je publiku ponijela zborska skladba „Ima Boga“ (za koju je stihove napisao prof. dr. Ivan Golub). Klapa Čeprlji otpjevala je veoma muzikalno Žanovu skladbu „Sriću nam je čuvala mižerja“.

O Žanovoj oratorijskoj glazbi govorio je prof. Aleksij Škunca. Nabrojio je šest Žanovih oratorija : „Trinaesti učenik“ (na stihove dra Ivana Goluba), „Babilonsko sužanjstvo“ (na biblijski tekst), „Dom Gospodnji“, „Biskup Kvirin“ (izveden u krčkoj katedrali“), „Put križa“ (na stihove don Antona Šuljića“ (snimano na Pasionskoj baštini u Zagrebu, uz 12 vodećih opernih solista iz Zagreba i iz Splita), te oratorij „Ja sam Put, Istina i Život“ (na biblijske tekstove). Spomenuo je također Žanovu knjigu „Tradicijska pjevanja otoka Paga“, u kojoj je Žan zapisao izvorne, autohtone napjeve otoka Paga (Izdanje Matice Hrvatske, Ogranak Novalja).

Tokom večeri pročitano je pismo prof.dra Igora Papiča, rektora Sveučilišta u Ljubljani:“ Iskreno Vam čestitam na prijemu priznanja za značajna umjetnička djela. Nalazimo se u vremenu koje je manje naklonjeno umjetnosti, zato je i te kako značajno da imamo Vas, koji svojom predanošću ostvarujete najviši nivo umjetničkog stvaralaštva. Zahvaljujem Vam na Vašem doprinosu u razvoju umjetnosti na Sveučilištu u Ljubljani, te dalje u slovenskom i međunarodnom prostoru. Žao mi je da Vam zbog epidemioloških razloga priznanje ne mogu podijeliti osobno, na slovenskom prostoru, jer Vaš doprinos zaslužuje osobitu pažnju. Lijepo Vas pozdravljam.“ (prof. dr. Igor Papič, rektor). Prigodno slovo na slovenskom izvorniku pročitala je gospođa Tanita Lovrenčić Crnković, dok su Šime Šugar i Goran Crnković pročitali rektorovo pismo i prigodno slovo povodom dobivanja doktorata znanosti iz kompozicije na hrvatskom jeziku.

Koncertu je nazočio lijepi broj slušatelja, među kojima su također bili Žanova obitelj (supruga Dragica, kćerke Lucija i Ana), župnik, velečasni Ranko Papić i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo. Pri završetku koncerta maestro je zahvalio najprije dragom Bogu, a onda svojoj obitelji, te Gradu Novalji na podršci, kao i svim izvođačima- sudionicima glazbene večeri. Spomenuo je da piše svoju drugu operu „Strah i nada“. Koncert je završio izvedbom pjesme „Laudate omnes gentes“ (u Žanovoj obradi) u izvedbi opernih solista i Gradskog zbora.

Ivan Žan je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Snimio je preko 45 klasičnih djela. Autor je simfonija, Koncerata za klarinet, orgulje i simfonijski orkestar, oratorija, misa (za puk, soliste, zbor, orgulje i orkestar) psalama, kantata, komorne glazbe :concertino, klavirskih trio, orguljske fuge, preludiji, divertimenta…

Zapisao je i liturgiju Velikog tjedna, te više crkvenih napjeva iz Novalje. Obradio je niz pjesama za zborove i orgulje, te za soliste, zborove i simfonijske orkestre. Predavao je glazbu na Srednjoj školi te visokoškolskim ustanovama, u Hrvatskoj i u Njemačkoj. Autor je i stručnog udžbenika „Harmonilehre“ (Harmonija, udžbenik na njemačkom jeziku za studente glazbe). Objavio je niz stručnih radova o djelima velikih majstora na njemačkom i hrvatskom jeziku. Također je djelovao kao zborovođa i orguljaš u Njemačkoj. Održao je niz stručnih predavanja diljem Njemačke. Povratkom u Hrvatsku, više godina je vodio zbor i bio orguljaš u crkvi svete Katarine u Novalji. U Novalji je prije deset godina osnovao Gradski zbor, kojemu je i sada umjetnički ravnatelj.

Ivica Anin