Imotski: Održana Zlatna harfa

Imotski: Održana Zlatna harfa

U sklopu proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka u Franjevačkom samostanu sv. Franje u Imotskom u subotu 20. svibnja 2017. održana je smotra dječjih crkvenih zborova Zlatna harfa, u kojoj je sudjelovalo oko 550 djece iz 16 zborova.

Zlatna harfa prvi je put održana u Kočerinu 1984. godine, a ove se godine održava 33. put. Smisao joj je promicanje hrvatske liturgijske pjesmarice „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“. Pokrovitelji su Zlatne harfe Vijeće franjevačkih zajednica i zagrebački Institut za crkvenu glazbu. Ove se godine ta manifestacija održava pod geslom „Kličite Bogu glasom radosnim“.

Zlatna je harfa u Imotskom održana u dva dijela. Prvi je dio počeo pozdravom pokrajinske zastupnice s. Nedjeljke Milanović Litre, nakon čega je uslijedio nastup šest zborova: Imotski, Proložac, Runović, Vinjani, Vrgorac i Zmijavci. Na kraju prvog dijela predstavnicima zborova priznanja je uručio fra Stipica Grgat, glavni i odgovorni za Zlatnu harfu ispred Vijeća franjevačkih zajednica.

Uslijedila je kratka priprema za svetu misu i zajedničko fotografiranje. U 10:30 počelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio imotski gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, uz koncelebraciju fra Stipice i još osmorice svećenika. Djeca su u svetoj misi kao milostinju dala novčani prilog u iznosu od 5.550 kn za karitativnu akciju „Antin 13.“.

Nakon mise uslijedio je drugi dio u kojem je nastupilo 10 zborova: Dugopolje, Makarska (sv. Marko), Murter, Opuzen, Ruda, Seget, Selca na Braču, Slatine, Split (Gospa od zdravlja) i Šibenik (Katedrala). Na početku drugog dijela sve je pozdravio fra Stipica te je na kraju nastupa zborova uručio priznanja njihovim predstavnicima.