Godišnji koncert u požeškoj katedrali

Godišnji koncert u požeškoj katedrali

U predvečerje spomendana sv. Antuna Padovanskog, prezbitera i crkvenog naučitelja, i imendana požeškog biskupa Antun Škvorčevića, požeški Katedralni zbor pod ravnanjem Alena Kopunovića Legetina, orguljaša i dirigenta, priredio je 12. lipnja tradicionalni godišnji Antunovski koncert. Uz brojne ljubitelje sakralne glazbe, koji su ispunili požešku Katedralu, bili su nazočni biskup Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, Ferdinand Troha, dožupan požeško-slavonski te drugi predstavnici javnog i kulturnog života Grada Požege.

Na koncertu su izvedena slijedeća djela: Misericordia Domini (Giuseppe Pitoni); Der Herr ist mit mir (Dietrich Buxtenhude, BuxWV 15); Erschallet, ihr Lieder, erklinget, ihr Saiten (J. S. Bach, BWV 172); Sonata za violinu u F-duru (A. Vivaldi, RV 2, Andante – Allemande Allegro); Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren (J. S. Bach, BWV 137); Sonata za obou u a-molu (G. Ph. Telemann, TWV 41:A3, Andante – Vivace); Canonnade (C. Balbastre, solo orgulje); Koncert za 3 trublje, 2 oboe, timpane i gudače u D-duru (G. Ph. Telemann, TWV 54:D3, Intrada – Allegro); Sei getreu bis in den Tod (J. Christoph Bach);  Wir danken dir, Gott, wir danken dir (J. S. Bach, BWV 29) i Das Lamm, das erwürget ist (J. S. Bach, BWV 21). Uz raspjevane glasove članova Katedralnog zbora nastupili su i svirači: Vlatka Peljhan (violina), Viktorija Gubo (violina), Jelena Djapić (oboa), Jelena Krajačić (oboa), István Matay (fagot), Dario Teskera (trublja), Krešimir Fabijanić (trublja), Matija Šeremet (trublja) i Ivan Radoš (timpani).

Oduševljenje izvedenim vokalnim i instrumentalnim skladbama publika je izrazila dugotrajnim pljeskom. Potom je Josip Devčić, generalni vikar, u ime svih nazočnih biskupu slavljeniku Antunu uputio imendansku čestitku, rekavši da glazbom uspijevamo izraziti ono što ne možemo izreći riječima ni Bogu, a ni jedni drugima, i pozvaši nazočne da mole za svog biskupa. Zahvalivši na čestitci biskup Antun je najprije rekao da nas je glazba još jednom uzdigla do neba. Posvjedočio je svoje divljenje pred stvarnošću da se iz glazbenog instrumenta, koji je izrađen od neživog materijala, može izmamiti nešto tako uzvišeno i živo kao što je glazba. Ako se ta sposobnost krije u beživotnom glazbenom instrumentu, što li je sve u stanju ostvariti živi čovjek kad ga Bog, najveći umjetnik, uzme u svoje ruke, zapitao je biskup Antun, odgovorivši da se upravo to događa u životima svetaca. Zahvalio je pjevačima i sviračima što su nam večeras kroz glazbu posvjedočili da se i s nama može dogoditi ono što Bog izvodi u svojim svecima. Zahvalio je svim nazočnima što nastoje njegovati duh i duhovnost u gradu Požegi, za pažnju koju su mu iskazali dolaskom na koncert, kao i za molitve kojima podupiru njegovu biskupsku službu. Osobitu riječ zahvale uputio je bjelovarsko-križevačkom biskupu Vjekoslavu te predstavnicima javnog i kulturnog života grada Požege.

Potom je Katedralni zbor nazočne nagradio ponovnim izvođenjem jedne od najsnažnijih Bachovih skladbi ove večeri, završnim koralom iz kantate »Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren« (BWV 137).

 

pozeska-biskupija