Glazbeno-molitveni program – Lamentacije u požeškoj katedrali

Glazbeno-molitveni program – Lamentacije u požeškoj katedrali

Ususret vazmenom Trodnevlju na Veliku srijedu, 12. travnja 2017. g. u Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi održan je večernji molitveno-glazbeni program pod nazivom Lamentacije na osnovi teksta proroka Jeremije, koji govori o propasti Jeruzalema i Hrama te sudbini izabranog naroda 587. godine prije Krista. Prodahnute dubokom boli, tugom i kajanjem, ali i nadom da Gospodin neće zauvijek ostaviti svoj narod, Jeremijine starozavjetne lamentacije na svoj način prate dramu Velikoga tjedna.

p-b_l3

Program tužaljki započeo je skladbom klapskog karaktera Počinje plač Jeremije proroka, a nastavljen je sljedećim skladbama T. L. de Vitoria, Popule meus te gregorijanskim koralom, Lamentacija II. Dramu koju je Isus doživio na Maslinskoj gori skladbom In monte oliveti dočarao je G. Croccea,. Uslijedila je potom petominutna skladba za orgulje češkog skladatelja Adalberta Řihovskog, Concerto in a minor u 4 stavka: Andante, Moderato molto, Postludium i Moderato, koju je na orguljama požeške Katedrale izveo Mario Večerić. Program je zatim nastavljen responzorijem G. Croccea, O vos omnes te nizom poznatih pjesama koje hrvatski narod pjeva u dane Kristove muke: S. Hadrović, O križu blagoslovljeni; A. Canjuga, Plači puče moj; Cjelivat ću Gospodine, napjevi Gospinog plača iz Slavonije, a cjelokupni program lamentacija završio je skladbom L. Pichlera, Častimo te križu sveti. Kroz program lamentacija svečano su proglašavani svetopisamski tekstovi iz knjige Tužaljki, koje je čitao Tomislav Pandžić, lektor u Župi sv. Terezije Avilske.

Lamentacije je izveo Katedralni komorni zbor predvođen dirigentom i orguljašem Mariom Večerićem. Program Lamentacija stvorio je u požeškoj katedrali molitveno raspoloženje kao svojevrstan uvod u proslavu Svetog trodnevlja Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

pozeska-biskupija.com