Glazbena radionica za djecu povodom spomendana sv. Cecilije

Glazbena radionica za djecu povodom spomendana sv. Cecilije

Ususret spomendanu svete Cecilije tom se prigodom u Riznici splitske katedrale održala glazbena radionica za djecu predškolskog i školskog uzrasta, u subotu 20. studenoga 2021.

Ideja za održavanje radionice proizašla je iz razgovora s katedralnim orguljašem maestrom don Ivanom Urlićem. Splitska katedrala je kroz svoju povijest iznjedrila brojne glazbenike čija crkvena glazba i danas odjekuje ovim prostorima. U Riznici splitske katedrale čuvaju se obredni kodeksi nadbiskupa Bartolomea Averlodija s kraja 15. stoljeća, među kojima se nalaze antifonari i psalteriumi od neprocjenjive vrijednosti.

Upravo ovo bogato glazbeno naslijeđe bilo je motiv da najmlađe upoznaju s osnovnim glazbenim pojmovima te da ih upute u same početke crkvene glazbe i crkvenog pjevanja. Za tu je prigodu maestro don Ivan Urlić za djecu pripremio malene radne bilježnice u kojima su se nalazile pjesme na hrvatskom i na latinskom jeziku, a koje su polaznici glazbene radionice brzo svladali. Maestro je djeci prezentirao glazbene instrumente koji su se nekoć koristili, poput Panove frule te gitare koja je danas učestala kao instrument u crkvama.

Pjevajući djeca su se upoznala i s gregorijanskim pjevanjem kao jednim oblikom slavljenja Boga kroz pjesmu.

Drugi dio radionice nastavio se šetnjom kroz stalni postav Riznice splitske katedrale gdje su sudionici razgledali antifonare i psalteriume te pod vodstvom maestra zapjevali iz jednog od njih prateći note koje su davno zapisane na njihovim bogato ukrašenim stranicama.

Nakon razgledavanja postava susret su zaključili u katedrali svetog Dujma i prezentacijom orgulja okupljenim sudionicima radionice. Okupljeni oko katedralnog orguljaša djeca su imala i sama priliku okušati se u sviranju malih katedralnih orgulja te zapjevati naučene napjeve. Don Ivan je djeci demonstrirao rad orgulja i pokazao im kako orgulje dišu.

Oduševljeni snagom glazbe koja je obgrlila katedralu priveli su radionicu kraju podijelivši diplome i maleni znak pažnje svim polaznicima u nadi da će sveta Cecilija u nekom od njih potaknuti daljnje bavljenje glazbom i pjevanjem na što veću slavu Božju. Crkva 22. studenoga časti sveticu i mučenicu svetu Ceciliju, zaštitnicu glazbe i glazbenika. Jedna od legendi koje se vežu za sveticu jest da je mogla čuti anđeosko pjevanje te da mogaše svirati na svim instrumentima i stoga izumi orgulje koje je posvetila bogoslužju.

facebook.com/Splitskomakarska