Formacija pučkih crkvenih glazbenika Garčinskog dekanata

Formacija pučkih crkvenih glazbenika Garčinskog dekanata

Formacija pučkih crkvenih glazbenika Garčinskog dekanata održana je u srijedu 7. veljače 2024. u Župi sv. Marka u Trnjanima kod Slavonskog Broda.

Taj, prvi u nizu, susret koji ima za cilj potaknuti unaprjeđenje crkvenog pjevanja i podići svijest o njegovoj važnosti u liturgiji animirali su domaći župnik vlč. Luka Ćosić mag. theol. i Dino Klem, mag. theol., vjeroučitelj i voditelj zbora u Župi Trnjani.

Susret je započeo uvodnom molitvom. U prvom djelu susreta župnik Ćosić, istaknuo je važnost motivacije za pjevanje u crkvi, naglašavajući da bi pjevanje trebalo biti služenje zajednici, a ne vlastita samopromocija, molitveni izraz svakog pojedinog pjevača te da je za isto potrebno određeno teorijsko znanje.

U sklopu teorijskih aspekata, župnik je predstavio vježbe disanja i intoniranja koje su namijenjene unaprjeđenju glasovnih sposobnosti pjevača. Kroz svoje predavanje, dao je korisne smjernice koje će pjevači moći primijeniti u praksi.

Vjeroučitelj Klem imao je drugo predavanje o praktičnim aspektima korizmenog i uskrsnog vremena. Objasnio je koje pjesme odabrati i kako glazbeno oblikovati liturgijsko slavlje, pružajući konkretne primjere i savjete za pjevače. Istaknuo je kako glazba u liturgiji nije središnja, nego pratiteljica liturgijske radnje.

Susret je bio interaktivan, koncipiran kao „poluproba“, pružajući sudionicima priliku da nauče tri korizmene pjesme, koje su manje zastupljene u pučkom pjevanju, ali su relativno jednostavne za naučiti. Također su imali priliku usvojiti dvije uskrsne pjesme.

Na kraju susreta, sudionici su izrazili zadovoljstvo i radost zbog dobivenih informacija te izrazili želju da se susreti takve vrste češće održavaju. Razmjena iskustava i malo okrepljenje u župnoj dvorani uslijedilo je nakon susreta.