Festival božićne klapske pisme, Zadar 2018.

Festival božićne klapske pisme, Zadar 2018.

‘Festival božićne klapske pisme, Zadar 2018’ održan je u petak 5. siječnja i subotu 6. siječnja u Zadru. Drugu godinu zaredom organiziran je kao dvodnevni festival koji se sastoji od svog natjecateljskog i ne natjecateljskog dijela, smotre klapa. Specifičnost Festivala je što je klapska izvedba tematski vezana isključivo za božićne pjesme vjerskog sadržaja. Svaka klapa u oba dana izvela je po dvije pjesme. Natjecanje klapa održano je u petak 5. siječnja u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Smotra je pred brojnim posjetiteljima održana 6. Siječnja, sedmu godinu u nizu u crkvi sv. Frane u Zadru.

Na natjecanju je nastupilo šest klapa. Glasovima publike, nagradu Grand prix dobila je ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića koja je izvela pjesme ‘Oj pastiri’ iz Međimurja, u obradi Rudolfa Matza i ‘Veselmo se’ iz Vodica, u obradi Eduarda Tudora. Prema odluci Stručnog suda, prvo mjesto osvojila je ženska klapa Orca iz Splita (93,66 bodova). Oni su pjevali ‘Veseli se Majko Božja’ iz Vinišća u obradi Ivane Šutić i ‘Tri hralja hodjahu’ iz Nerežišća u obradi Joška Ćalete. Drugo mjesto osvojila je mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela (93 boda), obrada pjesme ‘U se vrime’ i ‘Božićna zvona’, autorska pjesma Vladana Vuletina. Treće mjesto osvojila je ženska klapa Neverin (90,33 boda).

Ženska klapa Stivanja iz Trogira izvela je trogirski ‘U se vrime’ i ‘Rodilo ti žito i šenica’ iz Velog Iža u obradi Joška Ćalete; muška klapa Koporan iz Poličnika, ‘Kad se Bog čovik učini’, obr. Joška Ćalete i ‘Kad se Isus Ditić u Betlem porodi’, s Hvara te ženska klapa Kolura iz Splita, pjesme ‘Solinska’ kolenda i ‘Oviga vrimena’.

Ravnatelj božićnog klapskog Festivala mo. Žan Morović, regens chori zadarske katedrale, poželio je svima blagoslovljeno Mlado Lito, da ljubav prebiva u srcima ljudi. „Jer iz ljubavi je počelo, po ljubavi je sve nastalo, iz ljubavi se utjelovilo i u ljubavi nas spasilo“ rekao je Morović, dodavši da je i Festival plod sabiranja u ljubavi Kristovoj.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je svim sudionicima i pohvalio da su sve izvedbe bile „vrlo lijepe, stručne, a klape na glazbenoj i kreativnoj visini. Sviđa mi se da je Festival dobio i dimenziju stručnog ocjenjivanja, a i svakoj klapi se prepušta da nešto kreativno unese u ono što smo tradicionalno naslijedili“ rekao je mons. Puljić.

Antonela Pilić Burić, umjetnička voditeljica klape Neverin koja je pobjednik Festivala po glasovima publike i dobitnik treće nagrade stručnog žirija, rekla je da im puno znači priznanje ocjenjivačkog suda, osobito u sastavu kakav je bio u Zadru. „Ali nagrada publike je našem srcu najmilija, jer mi i pjevamo publici. Sretne smo, volimo Zadar i nadam se da ćemo se opet vratiti“ rekla je Burić. Klapa Neverin inače njeguje duhovnu glazbu i velik dio njihovog repertoara su duhovne pjesme.

U subotu 6. siječnja održale su svoj 15. samostalni božićni koncert u župnoj crkvi u Kaštel Lukšiću. Nedavno su se vratile iz Rima gdje su održale samostalni koncert u crkvi sv. Jeronima tamošnjim Hrvatima i zainteresiranim Talijanima. „Ono što pjevamo u duhovnoj glazbi je i naš način života. U Rimu smo predstavile način slavljenja Boga, Gospe i naš folklor iz mnogih krajeva Hrvatske. Volimo sve krajeve naše domovine, proučavamo pjesme iz naše baštine, a Lado je meni osobno uzor“ rekla je Burić, tragom toga da se u njihovoj izvedbi međimurske božićne pjesme osjete i elementi pjevanja kakvo njeguje Lado.

Klapa Neverin je osnovana 2003./2004. g., imaju dva CD-a, Neverin i Bogorodica, posvećen Gospi i peterostruke su dobitnice Omiškog festivala klapa. I druge klape koje su nastupile u Zadru osvojile su nagrade na raznim klapskim festivalima u Hrvatskoj.

Stručni ocjenjivački sud bio je u sastavu: predsjednik mo Ivo Nižić, skladatelj, zborovođa, glazbeni pedagog, magistra umjetnosti Nela Šarić, operna pjevačica, vokalni pedagog i prof. Tatijana Jergan Botunac, skladateljica, prof. crkvene glazbe i klavira, dirigentica orguljašica. Oni su ocjenjivali klape u pet kategorija, ocjenama od 1 do 20, za intonaciju, dinamiku, glasovnu ujednačenost, ritam i interpretaciju. Članovi Suda su istaknuti promicatelji zadarske kulture koji su osvojili i domaća priznanja i međunarodne nagrade za svoje glazbeno stvaralaštvo.

Ines Grbić