Ekumenski koncert kršćana Sarajeva

Ekumenski koncert kršćana Sarajeva

U okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2018., u večernjim satima 20. siječnja 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u organizaciji Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održan je Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva.

Na koncertu su nastupili: Srpsko pjevačko društvo „Sloga“, zajednički sastav Kršćanske baptističke crkve Evanđeoske crkve Koševsko Brdo te sastav Evanđeoske crkve Dolac-Malta u Sarajevu kao i Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“. Na koncertu je, između ostalih bio nazočan apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto, brojni svećenici, redovnice, bogoslovi i drugi vjernici kao i pastori: Kršćancke baptističke crkve Tomislav Dobutović, Kršćanske adventističke crkve Bojan Topić i Evanđeoske crkve Saša Nikolinović

Pozdrav i riječi dobrodošlice svima okupljenima uputio je dopredsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić koji je podsjetio da se već dulji niz godina organizira ovaj koncert koji je pjevana molitva za jedinstvo svih Kristovih vjernika. Izrazio je radost i zahvalnost Božjoj Providnosti „za ovu priliku da vas sve, u ime pročelnika Vijeća za ekumenizam, sarajevskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, i u svoje ime, mogu pozdraviti i blagosloviti“.

„Ovaj događaj zajedništva nas, koji smo po krstu živi udovi Kristova Tijela, što ga nazivamo Crkva, ustvari je, zajedno s našom Glavom – Kristom, nastavak Isusove molitve za jedinstvo i naš čin kojim se ponizno pridružujemo Njemu. Naime, kao što nam je svima poznato, Isus je za vrijeme Posljednje večere izgovorio svoju poznatu svećeničku molitvu, koja je Njegov duhovni testament. Iz nje proizlazi, da je više bio zabrinut radi mira i jedinstva svojih učenika, ondašnjih i budućih, negoli zbog svoje muke i smrti, iako je znao da će vrlo brzo uslijediti. Obraćajući se Bogu Ocu, tada je kazao i ovo: ‘Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Ne molim samo za ove, nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu, da svijet uzvjeruje da si me ti poslao’“, kazao je biskup Vukšić.

„Dragi pjevači, kao što kažu naslovi nekih pjesama, koje ćemo večeras čuti u vašem izvođenju: ‘Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, jer on učini djela čudesna’ (Ps 98,1) s nakanom, da Isus učini čudo jedinstva svoje Crkve, koje će se dogoditi kada Njegova Providnost to bude htjela. Ili, ‘Svjati Bože, Svjati Krepki, Svjati Besmertni’, u ovoj svečanoj zgodi ‘Tebe pojem’ da bismo ‘snagom Tvog imena’ shvatili kako je podjela, koja postoji među Tvojim sljedbenicima, protivna Tvojoj volji“, rekao je biskup Vukšić koji je također pozvao „da, zajedno s Isusom, molimo posebice za svoju progonjenu braću i sestre po svijetu“

Naime, kao što je nedavno objavljeno (Open Doors – 17.1.2018.), više od 3000 kršćana ubijeno je u svijetu između studenoga 2016. i listopada 2017. godine zbog razloga povezanih s njihovom vjerom i taj broj je u porastu. Istovremeno je objavljen i popis od 50 zemalja, u kojima su kršćani najprogonjeniji. A kada se zbroje sva njihova stradanja, proizlazi da je 215 milijuna žrtava čije stradanje se smješta između jakoga do ekstremnoga progona, što znači da na takav način trpi svaki dvanaesti kršćanin“, kazao je biskup Vukšić te poimence pozdravio sve zborove koji će nastupiti na koncertu posebno čestititajući pjevačkom društvu „Sloga“ 130. godišnjicu postojanja, koju ove godine proslavljaju. Na kraju je zahvalio za dolazak nunciju Pezzutu i svima prisutnima.

Srpsko pjevačko društvo „Sloga“ – Sarajevo pod ravnanjem horovođe Stefana Mojsilovića izvelo je sjedeće lliturgijske popijevke: „Defte lai“ stihira iz XIII v. – nepoznat autor; „Svjati Bože“ – Petar Iljič Čajkovski; „Tebe pojem“ – Stevan Stojanović Mokranjac; „Dostojno jest“ – Petar Dinev; „S’ nami Bog“ – Arhiepiskop Jonatan Eleckih.

Muzički sastav Kršćanske Baptističke Crkve i Evanđeoske Crkve Koševsko Brdo – Sarajevo otpjevao je pjesme: Snagom Tvog Imena i O Sveta Noć.

Muzički sastav Evanđeoske Crkve Dolac-Malta Sarajevo nastupio je s pjesmama: Ljubav ta i Svjetlo svijeta.

Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ – Sarajevo pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića otpjevao je sljedeće liturgijske popijevke: Pjevajte Gospodinu (Peter Wagner); Na nebu moje duše (L. van Beethoven); Svrši stopi moje (Krsto Odak) uz solo baritona Dragana Pavlovića, Velik je Gospodin (s. Lujza Kozinović), U se vrijeme godišta (Harm: A. Canjuga), Gloria (Napjev: Francuska; Harm: N. Dujić), Kyrie – iz «Messe solennelle» (Louis Vierne).

www.ktabkbih.net