Ecce virgo concipiet u Varaždinu

Ecce virgo concipiet u Varaždinu

Adventsko-marijanski koncert Scholae cantorum gregoriana Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je 8. prosinca 2023. na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Koncert je održan u varaždinskoj franjevačkoj crkvi svetog Ivana Krstitelja. Marijino začeće i začeće Blažene Djevice Marije vrelo nadahnuća je brojnih književnika, kipara, a napose glazbenika već stoljećima unatrag. Glazba gregorijanskih napjeva kao da je te večeri oživjela brojne barokne anđele skupljene oko lika Djevice Marije. Prekrasan inventar franjevačke crkve vizualno je očitovao ono što je glazbena riječ nosila. Sabrana publika prkosila je rastresenosti buke trga koja je povremeno dopirala kroz vitraje ove monumentalne građevine. Usprkos hladnoći, mladi glazbenici nisu dopustili da se izvedba prepusti slučaju.

Program koncerta bio je koncipiran u dva dijela, skladbe marijanskog sadržaja u prvome i skladbe adventskog sadržaja u drugome dijelu. Poveznica ovih dvaju koherentnih dijelova bio je ulomak iz Knjige Otkrivenja koji je krasnoslovio Roberto Letica.

Izvedbama su ravnali mladi glazbenici, Neven Boltek univ. mag. mus. ecless. i univ. mag. mus., te Ivon Fabijanec mag. theol., univ. bacc. mus. Dirigenti su svoj veliki interes i ljubav prema glazbi gregorijanike prezentirali elegantnošću dirigentskih pokreta. Mladenačka autoritativnost rezultirala je umjetničku odmjerenost samog nastupa. Stabilna intonativna okosnica i ljepota čvrstine mekanih glasova mladih studenata pjevale su nebesku uzvišenost uglazbljene Božje riječi. Solisti koji su nas podsjetili na prekrasnu baštinu psalmodijskih tonusa skromno su i bez prevelike usmjerenosti na sebe profesionalno vladali zahtjevnošću dionice. Sklopljene oči uživljene publike najbolji je pokazatelj onoga što gregorijanska glazba stoljećima oživotvoruje. Svoje profesionalno, akademsko i životno usmjerenje glazbi gregorijanike dala je umjetnička voditeljica Scholae cantorum prof. dr. sc. Katarina Koprek, nositeljica kolegija Interpretacija gregorijanskog pjevanja u sklopu kojeg djeluje ovaj sastav. Produhovljenost pristupa ovoj vrsti glazbi dr. sc. Koprek od 2008. godine dijeli sa svojim studentima. Prva generacija gregorijanista Instituta za crkvenu glazbu, od kojih je prvi diplomirani Neven Boltek, pokazala je da stručno mentorstvo i veliki interes rezultiraju novim stručnim kadrom u ovom području stare glazbe. Nastup studenata Instituta za crkvenu glazbu ostvaren je na poziv gvardijana samostana fra Dragana Grizelja i varaždinskih franjevaca. Samome koncertu prethodilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio gvardijan fra Grizelj uz koncelebraciju ostalih svećenika, a glazbeno su ga oblikovali studenti Instituta. Susret je završen glazbom i predblagdanskim raspoloženjem u zajedništvu mnoštva okupljenog u okrilju franjevačke obitelji.

Monika Mikec, mag. mus.