Duhovno-kulturni program u čast svetog Dujma

Duhovno-kulturni program u čast svetog Dujma

Prije svetkovine svetog Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, i ove je godine u splitskoj prvostolnici priređen bogat duhovno-kulturni program. Devetodnevna priprava za blagdan započela je na Drugu vazmenu nedjelju, 28. travnja 2019. Tog dana na večernjoj svetoj misi blagoslovljene su nove orgulje, koje je za splitsku katedralu izgradila radionica “Škrabl” iz Slovenije, a pjevao je Zbor školskih sestara franjevki.

Večernje mise tijekom devetnice svojom su pjesmom animirali mješoviti zborovi iz više župa Splitsko-makarske nadbiskupije: Sv. Lovre – Trogir, Sv. Jeronima – Kaštel Gomilica, Sv. Jakova ap. – Dicmo, Sv. Mihovila ark. – Omiš, Gospe od Otoka – Solin i Sv. Marka ev. – Makarska te Mješoviti katedralni zbor sv. Jakova iz Šibenika.

Nakon večernjih misa devetnica se nastavljala kulturnim programom.

Prvoga dana koncert su održali domaćini – Mješoviti prvostolni pjevački zbor sv. Dujma. Na programu su bile skladbe poznatih svjetskih skladatelja: Pellizzarija, Cecchinija, Vivaldija i Händela. Također, izvedeni su dijelovi iz oratorija “Slobodan u istini” o blaženom Alojziju Stepincu te iz oratorija “Dujmova oporuka”. Oba oratorija potpisuje katedralni kapelnik mo. don Šime Marović koji je ravnao izvedbom, a za orguljama je bio mag. mus. don Ivan Urlić.

Drugi dan devetnice bio je obilježen instrumentalnim skladbama koje su izveli članovi gradskoga Mandolinskog društva “Sanctus Domnio” podijeljeni u dvije sekcije – mandolinski orkestar starijih članova i mladi mandolinski orkestar “Anđeli svirači”. Mladi je orkestar pod ravnanjem prof. Ivane Kenk Kalebić izveo Mandonicovu Canzonu a stariji orkestar, pod ravnanjem prof. Vladimira Lukasa, izveo je skladbe Kalebića, Lončara, Palazona, Sunka, Svilčića i Katunarića.

Trećeg dana devetnice na glazbenom je rasporedu bio solistički koncert za vokal, flautu i orgulje. Pod vještim prstima mag. mus. don Ivana Urlića, te su večeri svečano zazvučale svirale novih katedralnih orgulja. Zajedno s flautisticom Marijom Bašić Markotić on je izveo skladbe Bacha, Purcella, Telemanna i Valentina. Sopranistica Marija Bubić Jaman otpjevala je, uz pratnju orgulja, Lukačićev Cantabo Domino, Sokolovu Ave Mariu Zorom ranom i Mozartov Laudate Dominum a don Ivan Urlić je odsvirao solo skladbu za orgulje N. Hakima O filii et filiae.

Četvrtog dana devetnice nije održan koncert, već okrugli stol na temu Evanđelje po Luki.

Koncertni program nastavio se petog dana devetnice tradicionalnom dalmatinskom klapskom pjesmom. Prekrasne izvedbe duhovnih pjesama na klapski su način priredili ženska klapa “Neverin” iz Kaštel Lukšića i muška klapa “Podvorje” iz Kaštel Sućurca.

Šestog dana devetnice mladenačku su energiju i radost slavljenja Boga pjesmom pokazali mladi pjevači sa splitskog Trstenika okupljeni u Zbor mladih “Krstitelj”. Jedan od najboljih splitskih zborova mladih predstavio se raznim a capella obradama duhovnih šansona, čije aranžmane uglavnom potpisuje voditelj zbora Marko Šimić.

Sedmog dana devetnice koncert je održao Komorni zbor bogoslova Centralnog bogoslovnog sjemeništa Split. Izveli su gregorijanske napjeve, klapske pjesme te polifone skladbe domaćih i stranih autora. Na njihovu se programu posebno istaknula kantata Zdravo Zvijezdo Mora za zbor, klapu, scholu cantorum, soliste i glasovir koju je skladao mo. don Šime Marović te pjesme u čast svetom Dujmu: Hymnus sancti Domni (Bajamonti) i  Pjevaj vjetre  (Marović). Zborom je ravnao mag. mus. don Ivan Urlić, a uz orguljsku pratnju sestre M. Mirte Škopljanac Mačina,

Posljednji koncert u devetnici održao je Mješoviti katedralni zbor sv. Jakova iz Šibenika. Oni su slušateljima približili bogatstvo klasičnih skladbi koje se u šibenskoj katedrali njeguju već stoljećima. Izvodili su djela domaćih (Grgat, Vrhovski) i stranih skladatelja (des Pres, da Vittoria, Cherubini i Mozart). Osobito su svečano splitskom prvostolnicom odjeknuli taktovi Vivaldijeve skladbe Beatus vir koju su izveli uz pratnju komornog orkestra. Solističke dijelove skladno su otpjevale Andrea Paić, Filipa Lovrić i Amila Ravkić. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin, a zborom je ravnala prof. Jelena Mikulandra.

Raznovrsnost glazbenog programa tijekom devetnice privukla je u katedralu brojne slušatelje i svatko je, bez obzira na glazbeni ukus, mogao pronaći nešto za sebe. Na koncu, svrha je koncerata ponajprije proslava Boga i duhovna korist vjernika, a to sigurno nije izostalo.

Lovre Juraga