Đakovački katedralni zbor održao koncerte na otoku Hvaru

Đakovački katedralni zbor održao koncerte na otoku Hvaru

STARI GRAD, HVAR, JELSA – U organizaciji voditelja župnog zbora Svete Cecilije iz Jelse maestra Slavka Reljića, generalnog vikara i župnika Jelse i Pitava don Stanka Jerčića i župnog vikara don Jurice Carića te hvarskoga dekana i župnika Starog Grada i Vrisnika don Ante Matulića i župnika Hvara don Milija Plenkovića, đakovački Mješoviti katedralni zbor je u petak navečer, 15. travnja, u župnoj crkvi Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Starom Gradu na otoku Hvaru održao uskrsni koncert pod geslom “Otajstvo Uskrsa”.

Nastupila su četrdeset i četiri člana zbora kojim je dirigirao maestro Ivan Andrić, uz orguljsku pratnju mo. Vinka Sitarića. Uz riječi “On je naše bolesti ponio, naše je bolesti na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše (Iz 53, 4-5)” izvedene su pjesme Hosana Filio David, Isuse naš, Gdje je ljubav, Klanjam ti se i Spasitelju svijeta od Bartoluccija, Stahuljka, Duruflea i Canjuge.

Đakovački katedralni zbor1Potom su uz riječi “On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni. I nema ni u kome drugom spasenja. Nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti (Dj 4, 11-12)” izvedene pjesme Zemlja uzdrhta, Uzdah se u Gospodina, Surrexit Christus, Hvali duše moja, O sinovi i kćeri, Cantate Domino i Die Himmel erzählen die Ehre Gottes (iz oratorija “Die Schöpfung”) od Antolića, Markovića, Scheidta, Odaka, Bartoluccija, Miserachs Graua i Haydna.

A uz riječi “Klikći iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća, pravičan i pobjedonosan (Zah 9,9)” izvedene su pjesme Regina Coeli, Bogorodice djevo i Gospi Lurdskoj od Bartoluccija, Rahmanjinova i Cartera. Koncert je ponovljen u subotu navečer, 16. travnja, u hvarskoj katedrali, a u nedjelju, 17. travnja, održan je u skraćenom obliku u ispunjenoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u Jelsi.

Đakovački katedralni zbor2Potom je đakovački zbor na pučkoj misi, između ostaloga, pjevao Missu simplex od Albea Vidakovića. Misno slavlje predvodio je dr. Zdenko Ilić, profesor na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku te povremeni član ovoga zbora, a kako je bila Nedjelja Dobroga Pastira, pred okupljenim vjernicima o svom je pozivu kratko svjedočio bogoslov đakovačke bogoslovije Bruno Diklić. Na kraju mise članovi mjesne bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta održali su tzv. Teoforičnu (Bogonosnu ) pjevanu procesiju, procesiju s Presvetim, oko župne crkve, što čine svake treće nedjelje u mjesecu, gdje su im se pridružili i gosti iz Đakova.

Đakovački katedralni zbor3U tijeku trodnevnog boravka na Hvaru članovi đakovačkoga katedralnog zbora obišli su mnoge znamenitosti Hvara. Uz ostalo, u Starom Gradu pohodili su crkvu Svetog Ivana, Dominikanski samostan, Tvrdalj Petra Hektorovića, ostatke antičkog Farosa i Muzej Staroga Grada, u Hvaru ljetnikovac Hanibala Lucića, samostane sestra benediktinki i braće franjevaca, a kod Jelse etno-selo Humac. Sva tri dana bili su smješteni kod jelšanskih obitelji, uglavnom kod članova župnog zbora Sv. Cecilije, koji su prije nekoliko godina gostovali u Đakovu i predstavili pasionsku baštinu otoka Hvara.

www.ika.hr