Cjelovečernji koncert sopranistice Gabrijele Deglin i Ivona Fabijanca na orguljama

Cjelovečernji koncert sopranistice Gabrijele Deglin i Ivona Fabijanca na orguljama

U nedjelju 9. listopada koprivnička publika mogla je uživati u djelima velikih svjetskih skladatelja koje su oživotvorili mladi glazbenici: sopranistica Gabrijela Deglin i Ivon Fabijanec na orguljama. Plemeniti zvuk orgulja crkve svetog Nikole, biskupa i rajski glas sopranistice Deglin interaktivno su ispunjali svodove koprivničke ljepotice. “Glazbenici su po prvi puta u našoj crkvi, vjerujemo da je ovo početak lijepe suradnje. Svi smo oduševljeno prihvatili izvedeno, neka u nama odzvanja lijepa glazba.” – poručio je župnik vlč. Tomislav Petrić. Publici se pridružio i poznati koprivnički svećenik, močilski župnik mons. Leonard Markač, te vrhunske glazbenice, koprivničanke orguljašica Natalija Imbrišak, prof. i klaviristica Marija Pavlović, prof..
Gabrijela Deglin svoje glazbene korake započinje u Varaždinskoj glazbenoj školi nakon čega upisuje studij solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Članica je HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci gdje nastupa kao Pamina i Papagena u Mozartovoj Čarobnoj fruli, te kao Francoise u opereti Moć ljubavi, Gjure Eisehutha, zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom. Debitirala je u HNK Split kao Venzila u baletnoj operi Atlantida 2018. godine. Osvojila je brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima. Vjerujemo da su ispred Gabrijele Deglin još brojni veliki projekti.
Ivon Fabijanec student je gregorijanike na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje izučava orgulje u klasi izv. prof. art. Elizabete Zalović, te glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Svoje prve glazbene korake započinje kod poznate koprivničke orguljašice Natalije Imbrišak, prof. Na njezinu preporuku upisuje Glazbenu školu u Varaždinu gdje je maturirao smjer teorija i orgulje 2013. godine. Za vrijeme studija teologije sudjelovao je u pripremanju nosača zvuka zagrebačkih bogoslova kao voditelj i orguljaš Okteta bogoslova. Aktivno se bavi crkvenom glazbom u svetištu Majke Božje Močilske u Močilama – Koprivnica, te župi Presvetog Trojstva Legrad. Stipendist je Grada Koprivnice.
Okupljenoj su se publici predstavili djelima J. S. Bacha, P. Mascagnia, M. Regera, G. Muffata, J. Brahmsa, C. Francka i M. Martinjaka. Oduševljenja nije nedostajalo, publika je spremno pozdravila buduće nastupe mladih glazbenika.
Foto: Boris Fabijanec
Tekst: Ljiljana Zagrajski