Ciklus koncerata povodom 100. obljetnice rođenja dirigenta i skladatelja msgr. Domenica kardinala Bartoluccia

Ciklus koncerata povodom 100. obljetnice rođenja dirigenta i skladatelja msgr. Domenica kardinala Bartoluccia

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu boravio u Rimu na proslavi 100. godišnjice rođenja dirigenta i skladatelja msgr. Domenica kardinala Bartoluccia.

Dell VeglioPetodnevnom turnejom i boravkom u Vječnom gradu Rimu od 4. do 9. svibnja 2017. Akademski muški zbor Fer-a Sveučilišta u Zagrebu predvođeni dekanom prof. dr. sc. Mislavom Grgićem i pod dirigentskim vodstvom mo. Josip degl’ Ivellio održali su 5 koncerata povodom 100. godišnjice rođenja skladatelja i dirigenta Sikstinske kapele msgr. Domenica kardinala Bartoluccia, a sve u organizaciji Zaklade Domenico Bartolucci iz Rima te pod visokim pokroviteljstvo Senata Republike Italije, Ministarstva kulture Republike Italije, Papinskog vijeća za Kulturu, Sikstinske kapele i Papinskog instituta za crkvenu glazbu u, te uz podršku hrvatskog veleposlanstva pri Svetoj stolici i pri Republici Italiji. Nastupi su bili u svetištu San Salvatore in Lauro (2 nastupa) u prisutnosti kardinala Dominiquea Mambertia, na Papinskom Sveučilištu Antonianumu, zatim u bazilici s. Lorenzo in Lucina te u Papinskom hrvatskom Zavodu i crkvu sv. Jeronima.

Akademskom muškom zboru pripala je čast otvoriti ciklus koncerata u čast kardinala Bartoluccia koji traje do prosinca o.g. Time je i Zaklada Domenico Bartolucci zahvalila mo. Josipu degl’ Ivellio na trajnom zauzimanju za maestrov opus te mu odala priznanje kao jednom od zadnjih suradnika s kojima je pokojni kardinal bio u bliskom kontaktu. Sam ciklus se sastoji od 29 koncerata, a u njemu sudjeluju izvođači iz: Italije, Francuske, Austrije, Indonezije, Njemačke, Portugala, Švedske, Slovačke, Luksemburga, Mađarske i Hrvatske. Osim ovog nastupa na prvom koncertu Hrvatsku će još predstavljati zborovi Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” i Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto” koji će održati dva koncerta u Rimu i to 30. rujna i 1. listopada o.g.

Pred mnogobrojnom publikom, veleposlanicima, predstavnicima kulturnih institucija Italije i Vatikana Akademski muški zbor izvodio je zahtjevan program većinom skladbi Domenica Bartoluccia, zatim gregorijanske napjeve kao i skladbe Josipa degl’ Ivellia, Krste Odaka, Mihe Demovića i dr.

Josip degl’ Ivellio