CD „ANGELUSI – SKLADBE FRA BERNARDINA SOKOLA“

CD „ANGELUSI – SKLADBE FRA BERNARDINA SOKOLA“

U vama i u pjevanju – a i u sviranju – vi sami, a i ljudi oko vas, moraju susresti Krista!

Sluga Božji fra Ivan Peran OFM

Ova kratka, ali bremenita rečenica još jednog glazbenika, skladatelja, franjevca iz iste franjevačke obitelji Provincije Svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri, učenika fra Bernardina Sokola tako zorno ocrtava misao vodilju i poslanje svakog skladatelja, pjevača, svirača koji stvaraju ili izvode duhovnu glazbu. Ciklus ANGELUSI skladatelja i crkvenog glazbenika fra Bernardina Sokola u cijelosti predstavljen na ovom CD izdanju je ujedno i prvo mono CD izdanje ovoga glazbenog velikana, desetljećima zaboravljenog i prešućivanog, ponekad čak i glazbeno vrijednosno relativiziranog skladatelja. Sretan sam da je ovaj CD i prvijenac udruge koja nosi skladateljevo ime, a čiji sam jedan od utemeljitelja i prvi izabrani predsjednik Hrvatskog društva dr. fra Bernardin Sokol (www.hdbs.com.hr). Izuzetno sam sretan i što je suizdavač ovoga CD izdanja jedna od najvažnijih kulturnih institucija u našoj Domovini Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ čiji je ponosni član bio i skladatelj fra Bernardin Sokol, Zmaj Putaljski, ujedno i prvi mučenik i ubijeni član Družbe, bez suda i bez prava na barem riječ obrane.

Ovo skladateljsko mono izdanje, dakle, predstavlja po mom mišljenju, glavnu skladateljsku okosnicu ukupnog Sokolovog skladateljskog stvaralaštva i svakako jedan od bisera njegove glazbe. Sokolovi ANGELUSI, kako i sam CD nosi naziv, skladbe su nastale na otočiću Badiji pored Korčule, 1939. godine i sastoje se od 11 Angelusa i dvije Ave Maria. Angelusi su skladani za visoki glas – osim šestog Angelusa koji je namijenjen srednjem glasu, dakle mezzosopranu ili baritonu – uz pratnju glasovira te „po volji“ uz dodatnu pratnju violine ili violine i violoncella. Dvije skladbe Ave Maria skladane su samo za solo i glasovir. Na ovom CD izdanju željeli smo jednu temu, a to je molitva Blaženoj Djevici Mariji, glazbeno „obojiti“ što raznolikije, te su skladbe snimljene na slijedeći način; šest uz pratnju glasovira i violine te violoncella, sedam uz pratnju samo glasovira, deset interpretira sopran, a tri tenor.

Koristim priliku zahvaliti sjajnim kolegicama i kolegama koji sam imao sreću i čast okupiti na ovom projektu; Lidiji Horvat Dunjko, Mariju Čoporu, Emanuelu Tomljenoviću, Ivi Ilakovac i Teodori Sucala Matei; za sve njih vrijedi rečenica, citat s početka ovoga teksta. Hvala na divnom zajedništvu i ljepoti umjetničkog stvaranja ovog prekasnog niza ispjevanih molitvi.

Tekstovi ovih skladbi, posebno su bogatstvo ovog CD izdanja, većinom su skladateljevi tekstovi (iako izrijekom to ne piše) te tekstovi drugih autora s kojima je Sokol u svoje vrijeme bio povezan (fra Ciprijan Lisica, don Ante Peroš, Dragan Milanović,), osim jedanaestog Angelusa čiji tekst je liturgijska molitva Zdravo Marijo – Ave Maria. Svih trinaest skladbi je izrijekom posvećeno bliskim osobama iz franjevačkih ili glazbenih krugova, a među njima su i tri člana Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i to; fra Urban Talija, Zmaj Gospe od Šunja, fra Teofil Velnić, Zmaj Bašćanski i fra Petar Vlašić, Zmaj Velelučki. Družba kako u Sokolovo vrijeme tako i danas ima itekakve veze s ovim CD izdanjem; Lidija Horvat Dunjko Zmajica od Zagorja IV. i Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., a nadasve naš duhovni pokretač i duhovni otac ovoga djela te počasni predsjednik Hrvatskog društva dr. fra Bernardin Sokol, fra Bernardin Škunca, Zmaj od Punte Mira.

Iako ciklus ovih trinaest skladbi ima samo jednu temu, raznolikost svake pokazuje bogatstvo umjetničke inspiracije i neupitno skladateljevo znanje kao i talent. Iako skladbe nisu lagane, te su kao i mnoge druge Sokolove skladbe „ispred svoga vremena“, kada ih slušamo možemo osjetiti meditativnost i duboku duhovnost ovog skromnog franjevca, pobožno predanog Blaženoj Djevici Mariji, čudotvornoj badijskoj Gospi od Otoka. Kao što smo mi uživali u pripremi i snimanju ovog Sokolovog prvijenca te mu odajemo i na ovaj, za njega možda i najvažniji način, počast i priznanje, vjerujem da ćete i vi slušajući ove skladbe ne samo uživati u njihovoj čistoći i suptilnosti već i poželjeti sklopiti ruke na molitvu. Jer svijet koji nam Sokol svojom glazbom i tekstovima dočarava kao da nije od „ovoga svijeta“ u kojemu smo okruženi mržnjom, zlom, nerazumijevanjem, nepriznavanjem, nezahvalnošću, već nam dočarava neki poseban Sokolov svijet osamljeničkog otočića Badije na kojemu je zadnje živio i proživio, stvarao i radio, radovao se te konačno i umro mučeničkom smrću.

Zorom ranom kad me prene iz sna slatkog zvonca glas,
Na molitvu ruke sklopim, Majko, k Tebi u taj čas.“

Kad nam sunce mrije gora zlateć vrh,
kada mrak ovije sve u izgled mrk
i kad duša svaka majčin traži skut:
od nas, Djevo jaka, goni udes krut.“

Taj Sokolov idealističan svijet koji nam skladatelj stavlja pred oči simbolizira nam i naslovnica ovog CD izdanja autora Danijela Ivete; crveno nebo raja ili mučeništva, plavo naše divno more u koje je bačen i utopljen Sokol i tanka bijela crta između ta dva svijeta čini trobojni simbol; crven – bijeli – plavi, simbol ljubavi prema Bogu, prema čovjeku i prema Domovini.

Ovim CD izdanje fra Bernardin Sokol nije samo poletio, on upravo nas vodi svojim glazbenim letom u ovozemaljski predokus rajskog pjevanja i spaja nas zajedno u ljepoti, ljubavi i molitvi koja je samo odraz one vječne, božanske ljepote.

„…združila nas je samo lijepa glazba i glazbeno uvjerenje, da je ona jedina, čije je stanje odmjereno vječnošću: sve će proći i nestati, a samo će glazba trajati u sve vijeke, jer imade korijen u vječnome biću božanskom…“

fra Kamilo Kolb, Zmaj Sloboštinski, skladatelj, franjevac

A mi zaplovimo sa Sokolom u ljepoti uzdajući se u uvijek u zagovor naše nebeske Majke, blažene Djevice Marije – „…a moj brodić, vodi, Djevo, u svoj raj!

Josip degl’ Ivellio, umjetnički voditelj

Predsjednik Hrvatskog društva dr. fra Bernardin Sokol