Božićni koncert župnog mješovitog zbora „Sveti Matej“ iz Dugava u Župi Muke Isusove u Vukomercu

Božićni koncert župnog mješovitog zbora „Sveti Matej“ iz Dugava u Župi Muke Isusove u Vukomercu

U subotu, 12. siječnja 2019. godine u Župi Muke Isusove u Vukomercu održan je božićni koncert pod nazivom O, Detece me predrago – božićna sakralna glazba hrvatske i europske baštine u izvedbi župnog mješovitog zbora „Sveti Matej“ iz Dugava.

Pod sigurnim vodstvom voditelja Tihomira Prše, prof. crkvene glazbe koji je napravio odabir pjesama i uvježbao zbor, božićna osebujnost zvuka župnog zbora „Sveti Matej“ provela je slušatelje kroz različite dijelove naše zemlje obuhvaćajući područja kao što su Turopolje, Sinj, Istra, Vodice, Međimurje, Podravina i Jastrebarsko te pojedine europske zemlje.

Obuhvaćajući i istražujući različite izvore naše i europske kulturne baštine, prof. Prša posegnuo je za glazbom iz gregorijanske baštine (Sine, Očeva iz srca) te povijesnih pjesmarica poput Pisni iz 1635. (Po Duhu Svetomu), Pavlinske pjesmarice iz 1644. (Deva rodi Sina), Cithare octochorde iz 1701. (O, Detece me predrago), Cantus diversi iz 1751. (Pristupite vjerni), Pobožne pesme k blaženoj Mariji Bistrički iz 1868. (O, sveti tri Kralji), te Hosanne iz 1911. (S domara svojih presretan), poštujući prepjev M. Pavelića i M. Jurića u pjesmama S domara svojih presretan i Pristupite vjerni, a neke pjesme je prof. Prša i sam prepjevao (Sine, Očeva iz srca).

Uz vlastite obrade i harmonizaciju pojedinih pjesama, dirigent je uzeo i obrade poznatih hrvatskih autora poput M. Martinjaka, A. Milanovića, I. Špralje, M. Lešćana, S. Hadrovića, te europskih, F. Mendelssohna Bartholdya i D. Willcocksa.

Ujednačen, topao i lirski zvuk mješovitog zbora „Sveti Matej“, oplemenili su i znatno doprinjeli ljepoti polifonog, homofonog i a cappella pjevanja uz poneki duo, trio, izmjene solista i zbora, glavni solisti zbora Nada Carević (sopran), Barbara Bistrović (mezzosopran), Tanina Ivček (alt) i Andro Bojanić (tenor).

Tih i nenametljiv registar orgulja u izvedbi prof. Tihomira Prše, dao je cijelom koncertu topao, svijetli i nadahnjujući ugođaj Božića, rođenja malenog djeteta Isusa, istovremeno dajući cijelom zboru i solistima mali predah, izvodeći kompozicije za solo orgulje poznatih europskih i hrvatskih kompozitora poput J. S. Bacha (1685-1750), C. H. Rincka (1770-1846) i A. Klobučara (1931-2016).

Ovaj božićni koncert ostavio je publici jedan predivan dar u kojem je svaki slušatelj mogao prepoznati koliko je lijepa i bogata naša kulturna baština, kako je svaki trud vrijedan poput bisera u nastojanju da se sačuva ono što nas oplemenjuje i vodi prema ispunjenijem duhovnom životu.

Irena Markulin