Adventski susret crkvenih glazbenika

Adventski susret crkvenih glazbenika

U subotu 16. prosinca 2023. godine okupilo se stotinjak pjevača, orguljaša i voditelja crkvenih zborova s područja Zagrebačke nadbiskupije, Splitsko-makarske nadbiskupije, Sisačke, Varaždinske i Gospićko-senjske biskupije na adventskoj duhovnoj obnovi i glazbenom seminaru u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Tema adventske duhovne obnove i glazbenog seminara bila je „Biti liturgijski glazbenik je poziv ili?“. Susret su organizirali Nadbiskupijski pastoralni institut i Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika.


Na početku susreta prisutne je pozdravila predsjednica Društva izv. prof. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić. Predsjednica Ljubičić podsjetila je kako ovakvi susreti u organizaciji dviju institucija traju od 2013. godine. “Svjesni smo da se osim duhovnih potreba uočava i potreba za liturgijskim educiranjem kako zborovođa i orguljaša tako i samih članova crkvenih zborova. Poslanje Hrvatskog društva crkvenih glazbenika jest poticanje i pomaganje stručnog, znanstvenog i umjetničkog napretka članova HDCG-a na svim područjima crkvene glazbe, posebice liturgijske; putem seminara, tribina i radionica. Stoga izražavam zahvalnost za današnji dolazak. Neka nam bude na korist.” – poručila je s. Domagoja.

Susret je započeo duhovnim nagovorom vlč. mr. sc. Ivana Lukića koji je prisutne usmjerio na promjenu i pripremu srca za nadolazećeg Kralja u liku Djeteta. “Svatko od nas zauzima mjesto na ovome svijetu. Na nama je to mjesto učiniti boljim i ljepšim napose svojim talentima koje nam je darovao Bog.” – istaknuo je vlč. Lukić.

Nakon vlč. mr. sc. Lukića prof. Ankica Juričić održala je predavanje i glazbenu radionicu na temu ‘Odgovornost i ljepota u pozivu crkvenih glazbenika’ s naglaskom na vođenje crkvenih zborova. U svome predavanju profesorica je na temelju dugogodišnjeg djelovanja u ulozi zborskog dirigenta obrazložila ove komponente poziva kroz četiri područja djelovanja: trajnu osobnu glazbenu i duhovnu formaciju, uvježbavanje zbora ili ansambla, odabir glazbe za liturgiju i suradnju sa zborovođama i skladateljima. Skrenula je pozornost na potrebu cjeloživotnog usavršavanja stečenih glazbenih kompetencija jednog crkvenog glazbenika i usvajanje novih s ciljem što kvalitetnijeg rada. Istome cilju usmjeren je i rad na duhovnosti, tj. osobnom odnosu s Bogom. “Bilo bi dobro da su probe, ako je moguće, dva puta u tjednu. Za ostvarivanje ovih ciljeva poželjna je topla i poticajna radna atmosfera, popraćena duhovnim sadržajima.” – poručila je prof. Juričić.

Nakon susreta održana je godišnja skupština Hrvatskog Društva crkvenih glazbenika u prostorijama akademske crkve Svetog Martina, Vlaška 36 koje je dobrotom ustupio dr. sc. Đuro Zalar, rektor crkve. Predsjednica Društva prisutnim je članovima retrospektirala rad Društva tijekom godine i zahvalila za angažman i trud aktivnih i istaknutih članova Društva. Potrebno je spomenuti kako aktivna internet stranica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika crkvena-glazba.hr bilježi podatak da je od početka 2023. godine pa do kraja rujna bilo 163.582 pregleda stranice. 72% posjetitelja bilo je iz Hrvatske, 6% iz Bosne i Hercegovine, 6% iz Njemačke, a ostali posjetitelji bili su iz SAD-a, Austrije, Švicarske, Italije, Francuske. Društvo je organiziralo susret župnih zborova Zagrebačke nadbiskupije prigodom proslave spomendana svete Cecilije 20. studenog u crkvi svetog Jeronima, Maksimirska cesta 125, kojem se pridružio novoimenovani zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša. U srijedu 28. lipnja održan je sastanak Upravnog odbora Hrvatskog društva crkvenih glazbenika u prostorijama samostana sestara Klanjateljica Krvi Kristove, Miramarska cesta 100, Zagreb. Postignuta je međunarodna suradnja sa slovenskim Zavodom za cerkveno glasbo čime je utaban put budućim međunarodnim projektima, a učvršćena postojeća veza hrvatskih i slovenskih crkvenih glazbenika. Društvo sudjeluje kao član, pokrovitelj ili partner renomiranih domaćih i međunarodnih festivala, natjecanja, projekcija i slično, poput: Festivala Pasionska baština, međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar choir u Zadru i drugo. 

Ove godine završava trogodišnji mandat Upravnog odbora Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, stoga je dogovoreno online glasanje za novu Upravu. Glasovanje će se odvijati od srijede 20. prosinca do četvrtka 21. prosinca 2023. 

Susret je završen neformalnim druženjem za bogatim blagdanskim stolom. 

Fotografije: NPI