Adventska duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova

Adventska duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova

U organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika u subotu, 3. prosinca 2022. godine održana je adventska duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova. Na početku duhovne obnove sudionicima su prigodne pozdravne riječi uputili vlč. mr. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Ruža s. Domagoja Ljubičić, predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Duhovna obnova započela je zajedničkom molitvom Srednjega časa. Nakon molitve mr. Lukić započeo je s prvim izlaganjem na temu ”Psalmi”, što je ujedno bila i glavna misao voditelja duhovne obnove.

U prvom dijelu predavanja mr. Lukić istaknuo je važnost stvaranja odnosa s Bogom. Kroz psalme životno je opisan suodnos Boga i čovjeka; od stvaranja čovjeka i svijeta do povijesti spasenja. U njima možemo naići na izražavanje različitih emocija poput pokajanja, zahvale, radosti, pouzdanja s kojima se svatko od nas može poistovjetiti, svaki onaj koji pjeva i moli psalme. Na završetku prvog dijela voditelj je izrekao ove poticajne riječi: „Probuditi radost u srcu možemo samo ako imamo odnos s Bogom.
U drugom dijelu vlč. Lukić je govorio o samoj službi pjevanja u liturgiji. „Odnos s Bogom mora donijeti plodove. Što god činimo, ne činimo samo za sebe. Budimo kao stablo puno plodova, da i drugi mogu ubrati plod.“ Ako ove riječi preslikamo na liturgijsko pjevanje tada dolazimo do zaključka da pjesma u liturgiji mora biti upućena Bogu, a tada će svaka duša pjevajući ili pak slušajući – slaviti Boga. „Učinimo svoje srce plodnom zemljom. Slušajmo, surađujmo, prihvaćajmo Božju riječ. Tada će se Bog roditi u našim srcima.˝ – riječi su kojima je voditelj završio izlaganja.

Nakon izlaganja sudionici su se uputili u Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca u kojem je voditelj imao kratki ispit savjesti nakon kojeg je uslijedilo euharistijsko klanjanje. Svi sudionici imali su mogućnost ispovijedi, a za vrijeme euharistijskog klanjanja pjevani su psalmi „Bog mi je svjetlost i spasenje“, „Blizu je Gospod naš“ i „Uzdah se u Gospodina“. Ovaj susret bio je prilika za učvršćivanje zajedništva crkvenih glazbenika naših župa, te priprema za nadolazeće blagdane.

Petra Hrvačić, mag. mus.

Sudionici adventske duhovne obnove s voditeljem mr. Ivanom Lukićem, te predsjednicom Hrvatskog društva crkvenih glazbenika izv. prof. mr. art. Ružom s. Domagojom Ljubičić